GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu måste våldet mot kvinnor och flickor ta slut!

Trots förändringar i lagstiftning och mer resurser till olika myndigheter fortsätter våldet i olika former mot kvinnor och unga flickor – i vårt land och i vår kommun.
Debatt • Publicerad 20 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Zonta säger nej till våld mot kvinnor och flickor, nej till barnäktenskap och nej till hedersrelaterat våld.
Zonta säger nej till våld mot kvinnor och flickor, nej till barnäktenskap och nej till hedersrelaterat våld.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den årliga världsomfattande kampanjen mot detta våld pågår från den 25 november till 10 december. FN, statliga och kommunala myndigheter samt olika organisationer är engagerade i 16-dagarskampanjen och Zonta International deltar under mottot ”Zonta says NO to violence against women” – Zonta säger NEJ till våld mot kvinnor.

Under pandemin har människors isolering ökat. Det har funnits oro för att våldet i hemmen har ökat och att utsatta personer inte har kunnat eller vågat söka hjälp. Barn har i år, liksom tidigare år, fått uppleva att deras mamma mördats! Bris, Kvinnofridslinjen och andra stödorganisationer rapporterar att antalet kontaktsökande har ökat kraftigt.

Vi i Zonta säger nej till våld mot kvinnor och flickor, nej till barnäktenskap och nej till hedersrelaterat våld. Det är nu dags för politisk handling som ger resultat och vi uppmanar alla i samhället att arbeta aktivt med dessa frågor. Vi väntar med intresse på att få veta vilka åtgärder som kommer att vidtas från politiker och berörda myndigheter.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) polisanmäldes 191 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år under 2020 i Växjö kommun. Dessa siffror manar till eftertanke.

Våldet i vårt samhälle eskalerar, dagligen ser vi rubriker om misshandel, skjutningar och mord, medan våld och kränkningar av olika slag mot kvinnor och flickor rapporteras mer sällan i massmedier. Nu eller aldrig måste våldstrenden brytas, det är hög tid att vi alla reagerar och agerar och inte blir likgiltiga!

Tillsammans måste vi alla arbeta för en jämlik värld där alla erkänner kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter, där varje kvinna når sin fulla potential och där ingen kvinna ska behöva uppleva eller känna rädsla för att bli utsatt för hot och våld.

Medlemmarna i Växjö Zontaklubb

Eva Jonsson, klubbpresident

Zonta International är en ledande global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter, genom stödjande insatser och påverkansarbete. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.