GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu sänks skatten ytterligare för pensionärer

”Nästa år är pensionärernas” sade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) nyligen. Men det är inte tack vare regeringen, utan tack vare budgeten från M, KD och SD som antogs av riksdagen. Sen den 1 januari stärker vi pensionärernas ekonomi genom sänkt skatt och höjt bostadstillägg.
Debatt • Publicerad fredag 06:00
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det viktigaste för att stärka pensionerna på sikt är att fler jobbar i Sverige, det stärker hela pensionssystemet, skriver Maria Malmer Stenergard (M) och Katarina Brännström (M).
Det viktigaste för att stärka pensionerna på sikt är att fler jobbar i Sverige, det stärker hela pensionssystemet, skriver Maria Malmer Stenergard (M) och Katarina Brännström (M).Foto: MANGUS GLANS / PPM

Budgeten som Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensamt la fram i riksdagen och som röstades igenom, innebär stärkt ekonomi för Sveriges pensionärer. Det snabbaste sättet att stärka ekonomin för pensionärer är att sänka skatten, därför genomförs skattesänkningar för alla pensionärer, med totalt 4,2 miljarder kronor. För den som har en pension på 13 000 kronor i månaden så innebär det en förstärkning på totalt 2 000 kronor på ett år, eller 170 kronor per månad. De som är 65+ och som arbetar får också lägre skatt på sin lön, det ska alltid löna sig att arbeta, även när man är äldre.

Den andra förstärkningen av pensionärernas ekonomi är ett höjt bostadstillägg. Sammantaget får en ensamstående pensionär med bostadstillägg mer än 500 kronor mer per månad med vår budget. Bostadstillägget riktar sig framför allt till dem som har låg pension och till stor del till kvinnor eftersom de ofta har en lägre pension än män. Eftersom bostadstillägget är inkomstprövat är det en mycket träffsäker reform för att förbättra för de pensionärer som har de minsta ekonomiska marginalerna.

I budgeten föreslår vi också att de som kommit hit som flyktingar och alternativt skyddsbehövande ska kvalificera sig till garantipension genom eget arbete. I dag är de undantagna från det krav på 40 års arbete som gäller för andra. Detta är inte rimligt, utan samma krav bör gälla för alla.

Vi får aldrig glömma att det viktigaste för att stärka pensionerna på sikt är att fler jobbar i Sverige, det stärker hela pensionssystemet. Därför är det viktigt att fler går från bidragsberoende till egen försörjning. Att ha en regering som lovar EU:s lägsta arbetslöshet men som misslyckas och levererar nära nog EU:s högsta arbetslöshet är därför negativt för Sveriges pensionärer.

Den som har jobbat och varit med och byggt Sverige starkt måste känna att det lönar sig och att pensionen räcker till. Varje år borde vara pensionärernas!

Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i Socialförsäkringsutskottet, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot, Kronobergs län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.