Nya kommunala skolor kan inte vänta

I en debattreplik förhäver Pernilla Tornéus (M) sina och borgarnas påstådda satsningar på skolan i Växjö.
Replik • Publicerad 11 september 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Särskilt framhäver hon Pär Lagerkvist skola som står för en tredjedel av de satsade pengarna. Visst är det en fin skola även om det framstår som en gåta hur man kunde glömma att bygga en musiksal i skolan och varför man snålade in på idrottshallen och inte byggde en läktare så föreningslivet kan nyttja lokalerna fullt ut. Men Pär Lagerkvist byggdes för att Bergundaskolan skulle stängas och rivas, inte för att Växjös elevtal nu rusar i höjden. Tornéus talar om byggprojekt för 270 miljoner kronor men jämfört med kommunhusets 713 miljoner kronor framstår felprioriteringarna tydligt.

Tornéus nämner skolprojektet i Lammhult. Ska de 1 711 nya eleverna de kommande fem åren gå där? Det förstår alla att det inte räcker. Var ska de nya högstadie- och gymnasieskolorna stå? När ska de vara klara? Pär Lagerkvist skola tog mer än fyra år att få klar. Ännu längre kommer Katedralskolan få vänta på sin tillbyggnad för att säkerställa estetiska programmets existens. Där har det redan tagit tre år att komma på att byggnaden ska ligga nära Katedralskolan men något besked om när bygget ska starta finns inte. Ännu mindre när det ska vara klart.

Desto snabbare gick det att sätta spaden i jorden för det nya kommunhuset, där fanns ju inte ens ett bygglov. I stället för att ta situationen med de växande elevkullarna på allvar ägnar Tornéus sitt svar åt att prisa friskolorna. Det är talande. Men minns att ansvariga i Icon ville se en kommunal skola i byggnaden. Men detta sa ni borgare nej till. Tornéus ser mig som verklighetsfrånvänd, men man kan undra vem som är verklighetsfrånvänd när man ser friskolor som lösningen på skolbehovet. Inget annat land i världen låter skattepengar gå till vinster i privata skolföretag.

I inget annat land negligerar ansvariga politiker vetenskapliga rapporter som visar på det fria skolvalets negativa konsekvenser. Det om något är verklighetsfrånvänt.

Elevkullarna växer nu, det är nu spaden måste i jorden. Om inte riskerar Växjö kommun att utvecklas till barackstaden och att få en ännu sämre placering på den kommunala skolrankinglistan.

Jan-Åke Karlsson, gymnasielärare, Kommunistiska Partiet, Växjö