GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya sjukhuset – inköpet kringgår lagen?

Genom att göra Skanska till en partner kringgår regionen lagen om offentlig upphandling – LOU. Det blir Skanska som avgör var jobben hamnar. För detta får de en procentsats på varje inköp. Regionens eget kunnande används inte. Skanska styr projektet och får mellan 400-600 miljoner extra. Skattepengar som kunde gå till vård i stället.
Det planerade nya sjukhuset är tänkt att ligga i Räppe i Växjö.
Det planerade nya sjukhuset är tänkt att ligga i Räppe i Växjö.
Foto: Lars-Göran Rydqvist
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Planeringen av framtidens sjukvård i Kronobergs län skall utgå ifrån den nära vården, säger politikerna.

När politikerna väl kommit fram till vad detta innebär i praktiken, borde utredningen om lokalbehov för sjukvården genomföras i regionens egen regi och med egen sakkunskap.

Men enligt det entreprenadkontrakt som nyligen undertecknats mellan Skanska och Region Kronoberg är det Skanska som skall driva utredning, planering och förprojektering. Regionen har nu alltså överlåtit till Skanska att beskriva hur de vill bedriva projektet. Det borde i stället vara en självklarhet att det skall vara beställaren/regionen som ställer relevanta krav.

Det som nu sker är att de kompetenser i form av konsulter och specialister som ändå saknas inom parternas organisationer trots allt måste upphandlas på något sätt.

Detta kommer nu att ske av Skanska utanför Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) och utan transparens och insyn, vilket strider mot LOU:s syfte.

På de upphandlade specialistkonsulternas timkostnad gör Skanska sedan 10,7 procent påslag på verifierade sådana kostnader. Detta medför att specialistkompetensen i stället för att kosta 1 500 kronor i timmen, nu i stället kommer kosta regionen 1 660 kronor i timmen. Helt i onödan.

På samma sätt innebär upphandlingen att i princip samtliga entreprenader inför genomförandet upphandlas utanför LOU. 75-80 procent av den totala kostnaden i en entreprenad är normalt underentreprenader och upphandlade konsulter. Av projektets totala kostnad, 5 000 miljoner, blir då 4 000 miljoner kostnader för underentreprenörer och konsulter. Skanska gör ett påslag på 10,7 procent på verifierade nerlagda sådana kostnader. För detta uppbär Skanska ett arvode på i storleksordningen 428 mkr. Det är oerhört mycket pengar som kunnat användas på ett betydligt smartare sätt.

Här finns tydliga likheter med Nya Karolinska Solna (NKS), invigt 2018, som orsakade förundran och ilska, bland annat beroende på skenande kostnader. En hel rad undersökningar och analyser beskriver ganska samfällt en planeringsprocess där NKS isolerades från sin omgivning, och just därför kunde driva iväg i en avvikande riktning.

Vi är övertygade om att en annan genomförandeordning och ett annat upplägg där regionen själva håller i och leder projektet genom de olika skedena hade sparat hundratals miljoner kronor. Det är ju till syvende och sist skattebetalarnas pengar det handlar om.

Något alternativ till investeringsbeslutet planeras inte heller att tas fram. Här måste det ställas ett krav från politikerna att inte bara ta fram den utredning Skanska gör i egenintresse för att bygga.

Hur skall politikerna kunna fatta beslut om det bara finns ett alternativ?

Det måste parallellt tas fram en utredning som beskriver alternativet att bygga på den befintliga sjukhustomten. Denna utredning skall baseras på det lokalbehov för sjukvården, som regionen kommit fram till.

Ove Ekelund, fastighetsutredare

Mats Kollind, civilingenjör, projektledare

Thomas Sjölin, tidigare chef inom byggbranschen

"Det måste parallellt tas fram en utredning som beskriver alternativet att bygga på den befintliga sjukhustomten. Denna utredning skall baseras på det lokalbehov för sjukvården, som regionen kommit fram till."

Läs mer