GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öka jämställdheten i hälso- och sjukvården i Kronoberg

2019 gav Sveriges kommuner och regioner (SKR) ut kunskapsöversikten ”(O)jämställdhet i hälsa och vård”. Kunskapsöversikten visar på tydliga könsskillnader när det kommer till vårdtillgång och vårdkvalitet inom ramen för den typ av vård som ges till både kvinnor och män och där jämförelser kan göras mellan grupperna.
Debatt • Publicerad 23 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Män får oftare än kvinnor tillgång till ny dialysteknik vid behandling av njursvikt.
Män får oftare än kvinnor tillgång till ny dialysteknik vid behandling av njursvikt.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Några av de områden där nationella skillnader mellan män och kvinnor beskrivs och exemplifieras i kunskapsöversikten är hjärt- och kärlsjukvård, njursvikt och dialys, operation, läkemedel och hjälpmedel.

Bland annat konstateras att kvinnor i lägre grad än män får hjärt-kärlsjukvård enligt de nationella medicinska riktlinjerna. Betydande skillnader förekommer även avseende behandling med pacemaker vid hjärtsvikt och implanterbar defibrillator vid hjärtrytmrubbningar. Nämnda behandlingar är tre gånger vanligare hos män än hos kvinnor.

Rapporten konstaterar också att män oftare än kvinnor får tillgång till ny dialysteknik vid behandling av njursvikt. Skillnader återfinns även vad gäller operation. Vid en rad olika typer av ländryggsbesvär har kvinnor mer smärta än män innan de blir opererade. Resultatet stämmer väl med tidigare studier som visar att kvinnor med knäledsartros, höftledsartros och spinal stenos har mer symtom och större funktionsinskränkning än män när de väl opereras. Andra studier har visat liknande resultat för diskbråcksoperationer. Kvinnor har också längre väntetider till operation av grå starr och ser sämre än män när de väl opereras.

Vad gäller läkemedel tyder E-hälsomyndighetens rapport över läkemedelsförsäljningen 2017 på att män ordineras dyrare läkemedel än kvinnor. För hjälpmedel visar studier att det finns ett samband mellan kön, typ av hjälpmedel som förskrivs och kostnaderna för hjälpmedlen. Generellt får kvinnor billigare hjälpmedel än män. Allra minst pengar las på hjälpmedel till äldre kvinnor.

De skillnader som nämnts kring hjärt- och kärlsjukvård, njursvikt och dialys, operation, läkemedel och hjälpmedel ses på nationell nivå. I Kronoberg vet vi sedan tidigare att det är stor skillnad mellan kvinnor och män i antalet anmälningar till patientnämnden. Drygt 20 procent fler anmälningar inkom under 2019 från kvinnor än från män. En orsak till skillnaderna skulle kunna vara ojämställd kvalitet och tillgång till vård. Socialdemokraterna föreslog i en skrivelse 2020 att orsakerna skulle utredas och förslag på åtgärder skulle tas fram. Detta har inte gjorts.

Vi behöver ta reda på hur det ser ut i vår region och ta fram en handlingsplan för att minska skillnaderna. Därför är vi glada att Region Kronoberg från och med i höst ingår i SKR:s projekt Modellregioner, som ska se över just detta med skillnader på regional nivå och hur dessa kan arbetas bort. Vi ser fram emot att på allvar påbörja arbetet med att sluta klyftorna och öka jämställdheten inom vården i Kronoberg.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.