GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Orimligt att staten tjänar så mycket på rekordhöga elpriser – slopa elskatten tillfälligt

Pensionärer som tvingas se halva pensionen försvinna till elräkningen. Ensamstående mammor som tvingas slå av värmen för att elen är för dyr. Exemplen i medierna är många på hur Socialdemokraternas nedstängning av svensk kärnkraft nu har fått långtgående konsekvenser för svenska elkonsumenter. Att staten nu tar in ännu mer skatt och tjänar på de rekordhöga elpriserna är orimligt. Moderaterna vill att pengarna går tillbaka till hushållen och föreslår slopad elskatt i januari och februari.
Debatt • Publicerad 8 januari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverige har historiskt höga elpriser.
Sverige har historiskt höga elpriser.Foto: Johan Nilsson/TT

Nu har Sverige historiskt höga elpriser. Under hösten och början på vintern har elpriserna varit omkring dubbelt så höga som normalt vid denna tid på året – under perioder betydligt högre än så, på årets längsta dag passerade elpriset sex kronor i Sydsverige, ett nytt rekord. Orsaken är bland annat nedlagda elproduktionsanläggningar, färre kärnkraftsreaktorer och minskad produktion från vatten- och vindkraft och därmed höga gaspriser i Europa. När detta skrivs levererar de 4 300 vindkraftverken mindre energi än Oskarshamn 3, trots att deras effekt är sju gånger större. Det skulle alltså inte hjälpa med fler vindkraftverk de dagar det inte blåser, vilket det sällan gör när det är riktigt kallt.

Elkrisen har hindrat företag från att expandera och inte minst försvårat den gröna omställningen, när Sverige tvingats elda 140 000 liter olja i timmen i Karlshamn är det så dåligt för klimatet. Men inte minst har rekordpriserna också slagit mot hushållen. Pensionärer har vittnat om att hälften av pensionen går till elräkningen och en ensamstående mamma berättade nyligen för SVT att hon inte har råd att ha på värmen. Det är oacceptabelt och ovärdigt. Det är också djupt orättvist att öka statens skatteintäkter med de höjda priserna! Moderaterna vill därför att de pengarna går tillbaka till hushållen.

Vi föreslår att skatten på el tillfälligt slopas under januari och februari år 2022. Det motsvarar omkring 1500–2000 kronor i månaden för en villa i Kronobergs län, beroende på uppvärmning. Självklart ska även den som bor i hyresrätt eller bostadsrätt få slopad elskatt med förslaget. Också tjänsteföretag som betalar full elskatt får ta del av sänkningen. Detta är en åtgärd för att stötta hushållen under en akut elkris. På sikt behöver en rad åtgärder vidtas för en stabilare elförsörjning. Regeringen behöver omgående fatta beslut om slutförvaret av använt kärnbränsle. Satsningar behöver göras för att möjliggöra nästa generations kärnkraft, det första steget tas i och med att M, KD, SD-budgeten nu möjliggör kärnkraftsforskning. Inte minst måste även elnätet byggas ut i snabbare takt.

Men här och nu behöver hushåll och företag kompenseras för de rekordhöga elpriserna. En majoritet av EU-länderna har under hösten vidtagit åtgärder för att göra detta. Men den svenska regeringen är allt jämt passiv. Nu har Moderaterna lagt förslaget på riksdagens bord – om inte regeringen genomför det tänker vi agera i riksdagen för att slopa elskatten i januari och februari.

Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot Kronobergs län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.