Annons

Pengar till regionala tåg och säkra, snabba vägar i Kronoberg med nej till höghastighetståg

Höghastighetsjärnvägen förväntades kosta svindlande 400 miljarder kronor. Samtidigt beräknas underhållsskulden för väg och järnväg till 110 miljarder kronor. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna säger nu nej till höghastighetståget. Det frigör pengar som i stället kan satsas på arbetspendlingen med regionala tåg och säkra, snabba vägar.
Debatt • Publicerad 7 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Norrleden.
Norrleden.Foto: URBAN NILSSON, SMÅLANDSPOSTEN

121 mil bilväg har fått sänkt hastighet på grund av bristande underhåll de senaste åren. Norrleden i Växjö, delar av Växjö–Åseda, väg 897 från Sandsbro till Rottne, både Glamshult till Boasjön och Hovmantorp till Eriksmåla på riksväg 25, väg 120 mellan Urshult och Tingsryd samt Hensmåla och Holmahult och väg 582 mellan trafikplats Hornsborg och Ljungby är några exempel i vårt län. Nu blir det ändring.

Thomas Eneroth (S) lät infrastrukturpolitiken handla om att konkurrera ut fungerande regionala flygplatser med höghastighetståg mellan storstäder, i stället för att satsa på att underhålla och utveckla regionala tåg- och vägnätet. Det är samhällsekonomiskt oklokt och ger inte hela Sverige förutsättningar att utvecklas.

Annons

Beräkningar från Handelskammaren visar att varje investerad krona i S-regeringens plan ger 70 öre tillbaka, alltså en förväntat negativ avkastning på 30 procent av investeringen. Trafikverkets egna beräkningar visar att samhällsvinsten av att investera i väg är 3–4 gånger större än i höghastighetståg. Trots att tågen bara står för en tiondel av allt resande investerade S-regeringen fem gånger mer i tåg än vägar. Vår omläggning innebär ökad tillväxt och bättre sammanhållning.

Det hotar förtroendet för staten när skattepengar kastas på kostnader som skenar för olika politiska prestigeprojekt samtidigt som hastigheten sänks på väg 25, 120, 582 och 897 för att underhållet är eftersatt. Moderaterna står för en annan infrastrukturpolitik:

Stora investeringar ska vara lönsamma. Samhällsekonomiska beräkningar ska ligga till grund för prioriteringarna. Systematiska fel i beräkningarna har miljardpåverkan på skattebetalarnas pengar. Det kräver en grundlig utvärdering för att åtgärda bristerna.

Rusta upp svenska vägnätet. Hastigheterna kan höjas när underhållet är tillräckligt. Det behövs fler säkra 2–1-vägar och de sista farliga plankorsningarna i länet ska arbetas bort.

Utveckla befintlig järnväg. Bygg ut befintligt järnvägsnät och höj anslagen till underhåll med 50 procent. Dubbelspår Växjö–Alvesta är en prioritering från länet. Befintlig räls behöver användas, exempelvis med ett stopp i Skruv.

Sverige behöver göra kloka investeringar i infrastruktur som bidrar till att ekonomin växer och jobben blir fler, människor kan leva och arbeta i hela landet, samt att transporter kan göras på ett så effektivt sätt som möjligt för miljö och ekonomi. Ett första steg i omläggningen av infrastrukturpolitiken är det gemensamma nej till höghastighetståg som maktskiftespartierna nu har lämnat.

Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot i finansutskottet och trafikutskottet

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, Växjö

Jörgen Kennedy (M), kommunalrådskandidat, Tingsryd

Marcus Dackling (M), kommunalrådskandidat, Lessebo

Jessica Rask (M), ordförande, ­Uppvidingemoderaterna

Annons
Annons
Annons
Annons