GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pensionshöjningen visar att en röst på Vänsterpartiet ger effekt

Augusti månad är här. En månad som innebär att många pensionärer med de lägsta pensionerna äntligen får en höjning av pensionen. Alla som har garantipension får en höjning med 1000 kronor i månaden. Det är omkring 700 000 personer. Den pensionär som slitit ett helt liv men har svårt att få pengarna att räcka får nu en rejäl förstärkning. Det betyder mycket för många och sker tack vare Vänsterpartiet.
Debatt • Publicerad 1 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eva-Britt Svensson (V).
Eva-Britt Svensson (V).

På 25 år har det bara tagits beslut om höjd garantipension en gång och då med 200 kronor. Nu höjer vi alltså med fem gånger så mycket. Även många med låga pensioner som i dag inte har garantipension får en förstärkning.

I decennier har partierna i pensionsgruppen hållit nere pensionerna och värst drabbade har pensionärerna med de lägsta pensionerna varit. I den borgerliga budgeten i höstas fanns det inte med något förslag om höjd garantipension, inte heller i budgetarna från S, C eller MP.

Inför statsministeromröstningen i höstas ställde Vänsterpartiet kravet: Höj garantipensionen! Från alla olika håll hördes att det var omöjligt! Socialdemokraterna, högern, proffstyckare i medierna – alla skakade på huvudet och påstod att Vänsterpartiet ställde omöjliga krav. Men Vänsterpartiet stod på sig och vägrade ge vika. Efter tuffa förhandlingar fick vi med oss S och MP. Även de borgerliga partierna kom fram till att det var pinsamt att de inte hade något förslag så plötsligt ville de också höja, om än betydligt mindre. Till slut gick även C med på en kompromiss.

Pensionshöjningen visar att en röst på Vänsterpartiet ger effekt. Vi är inte de som bara pratar, utan vi ser till att det verkligen händer något också. Det viktiga är ju inte fagert tal utan att något förändras till det bättre.

Vi i Vänsterpartiet är glada över den höjning av pensionerna vi fick igenom men är inte nöjda med denna höjning. Efter valet vill vi arbeta för ytterligare höjning av pensionerna.

Eva-Britt Svensson (V)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.