Annons

Planerbar el är nödvändig för hushållen och företagen

Planerbar el är avgörande för att stabilisera elpriset. Energimyndighetens generaldirektör varnade nyligen för att så länge vi inte har mer kärnkraft får vi leva med stora förändringar i elpriserna. Vi vill skydda hushållen från ekonomisk osäkerhet och säkerställa att företag vågar etablera sig i södra Sverige.
Replik • Publicerad 27 januari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi behöver stabil kraft först, sedan sol och vind, skriver Björn Svensson (M) och Oliver Rosengren (M).
Vi behöver stabil kraft först, sedan sol och vind, skriver Björn Svensson (M) och Oliver Rosengren (M).Foto: Johan Nilsson/TT

Lennart Adell Kind påstår att Moderaterna inte vill ha vindkraft (Smålandsposten den 18/1). Det stämmer inte, men vindkraft ska inte byggas där det drabbar människor, djur eller natur. Den påstått skygglappslöse Adell Kind hävdar att vindkraft är lösningen till Sveriges energiproblem. Det är som att sätta vagnen framför hästen. Vi behöver stabil kraft först, sedan sol och vind. Olika länder väljer olika energisystem. Sverige har valt att premiera vindkraft och straffa kärnkraft. I stället är en modell där stabilitet premieras rimlig.

Utan omedelbara åtgärder som möjliggör utbyggnad av stabil elkraft kommer det inte att finnas någon el kvar att överföra till södra Sverige när det stora elkraftbehovet för de nya gröna industriprocesserna i Norrland tillgodosetts. Södra Sverige behöver tillföras ny, egen och stabil elenergi genom att förändra lagstiftningen så att investeringshorisonten för kärnkraften inte begränsas av politiska beslut samt att flera lämpliga platser utses än bara vid de nuvarande verken.

Annons

Vattenfall har valt att projektera en provanläggning i Estland eftersom nuvarande svensk lagstiftning omöjliggör detta. Investerare avvaktar ny lagstiftning för att kunna göra liknande investeringar i Sverige. E.on och Fortum menar att ny kärnkraft går att bygga på relativt kort tid.

Elpriset i södra Sverige påverkas bland annat av priset på rysk gas och om det blåser i Sverige, Tyskland och Danmark. Den bristande överföringskapaciteten från norra till södra Sverige har därtill en avgörande betydelse för priset i söder. Vi tror till skillnad från Adell Kind att det är osannolikt att el skulle överföras från söder till norr.

Svensk industri, framför allt i södra Sverige kämpar för att parera de högre elkostnaderna och säkra fortsatt verksamhet. Men utan försäkringar om stabil elenergi i en nära framtid kan företag, tillväxt och jobb hotas. Moderaterna vill göra de förändringar som är nödvändiga för att ge hushållen, industrin och investerarna de långsiktiga beskeden för att stabil elkraft ska erbjudas i södra Sverige.

Sverige bör ta de beslut som krävs för att genomföra vårt förslag och lägga sina röster på Moderaterna vid höstens val den 11:e september. Vi har inga ideologiska skygglappar.

Björn Svensson (M)

Oliver Rosengren (M)

Annons
Annons
Annons
Annons