Principerna som försvann

I SMP kunde jag läsa att principbeslutet kring bedömning av enskilda avlopp i Växjö kommun har upphävts. Det var tråkigt att läsa. Än värre blev det då det visade sig att beslutet var enhälligt.
Debatt • Publicerad 9 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Landin (L).
Anders Landin (L).Foto: Lars-Goran Rydqvist

Principbeslutet har, även om det kan ses som kontroversiellt, lyfts fram som ett positivt alternativ av flertalet intresseorganisationer och politiker från i stort sett hela landet har hört av sig för att få reda på mer. Många invånare i kommunen har uttryckt sitt gillande och det har även invånare i övriga landet för att inte nämna biologer som är mycket medvetna om naturens egen förmåga att rena vatten och som inser att begreppet retention inte är en myt.

Jag beklagar verkligen att detta beslut togs förra veckan, särskilt mycket då den nya nämnden inte ens ville låta förvaltningsrätten besluta om principerna var lagliga eller ej och det lär vi inte få reda på nu.

Jag vill dock klargöra några saker här. För det första så kommer de 6 000 fastighetsägare med enskilda avlopp i kommunen att få tillsynsbesök i samma takt som tidigare och cirka 70 procent av dem kommer få sina avlopp utdömda helt utan något bevis på om de gör någon skada på miljön eller människors hälsa, hur stor skadan är eller var skadan finns. Att som enskild avloppsägare behöva lägga ut mellan 100 000–150 000 kronor (troligtvis mer nu) på en ny anläggning trots att ingen skada kan påvisas är ett hån just nu med tanke på rådande ekonomiska läge, men görs inte denna ”investering” kan samma enskilda avloppsägare se fram emot ett vitesföreläggande på cirka 50 000 kr från miljö och byggnämnden.

För det andra var inte Liberalerna delaktiga i detta beslut. Det fanns inte med på dagordningen vid arbetsutskottets möte utan lades fram på bordet vid nämnden en vecka senare. Liberalernas representant hade då hunnit iväg på en längre resa till andra sidan vår jord och jag misstänker att det inte gjordes några större försök att nå honom. Inte heller diskuterades denna fråga inom det politiska samarbetet ”Allians för Växjö” innan en tvärvändning gjordes i frågan av representanter för M, KD. Att C velar är inte konstigt för de har alltid velat, men att svänga i denna fråga förvånade till och med mig. Principbeslutet berör ju endast landsbygdsbefolkningen, Centerns kärnväljare.

För det tredje kan jag konstatera att Liberalerna är det enda parti som står fast vid principerna om rättssäkerhet när även SD valde att tvärvända i frågan. För att en invånare skall beläggas med ett förbud av något slag så skall en skada eller ett brott påvisas. Det är väl ändå en rimlig ståndpunkt. Som Liberal kan jag inte tänka mig en annan ordning och kommer fortsätta jobba för att den ordningen återigen skall råda. Det är dock beklagligt att vi Liberaler är ensamma om den ståndpunkten i Växjö kommun.

Anders Landin (L)

”Som Liberal kan jag inte tänka mig en annan ordning och kommer fortsätta jobba för att den ordningen återigen skall råda. Det är dock beklagligt att vi Liberaler är ensamma om den ståndpunkten i Växjö kommun.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.