Annons

Reformer för att knäcka gängkriminaliteten

Det måste till snabba och skarpa åtgärder för att bekämpa och förebygga den grova organiserade kriminaliteten. Moderaterna lägger därför fram ett paket med tio nya skarpa reformer. Det skriver Katarina Brännström (M) och Anna Tenje (M).
Debatt • Publicerad 24 september 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaterna presenterar ett reformpaket mot grovt organiserad brottslighet.
Moderaterna presenterar ett reformpaket mot grovt organiserad brottslighet.Foto: Johan Nilsson/TT

Vi ser nu i Sverige ett större hot än någonsin tidigare, den grova organiserade kriminaliteten som hotar hela vår trygghet och välfärd. Det måste till snabba och skarpa åtgärder för att bekämpa och förebygga detta. Moderaterna lägger nu därför fram ett paket med tio nya reformer för att komma åt de kriminella och bryta utvecklingen. Samhället måste skyddas och människors trygghet stärkas.

Gängvåldet tilltar oroande snabbt i Sverige, bara de senaste fyra åren har fler än 150 personer dödats i över 1 100 skjutningar. Knivskärningar, misshandel och personrån på öppengata i centrala delar av Växjö har blivit oroväckande återkommande och utvecklingen nationellt oerhört skrämmande. Polisen bedömer att det finns 5 000 medlemmar i kriminella nätverk i utsatta områden, som är beredda att skjuta andra. Dessutom finns ett 40-tal klaner, varav flera kommit till Sverige enbart i syfte att begå brott. Sverige anses vara ett land där det är enkelt att lura välfärdssystemet och straffen är låga. Så kan det inte fortsätta.

Annons

Det har skapats parallellsamhällen, där staten är allt mer frånvarande, allt yngre barn rekryteras som hantlangare, ibland till och med för att mörda, i stället för att gå i skolan. Människor vågar inte vittna, fast man vet, de som drabbas hårdast är de vanliga människorna som vill göra rätt för sig och deras barn. Myndighetspersoner har berättat att de känner rädsla att gå emot i sina beslut eller ifrågasätta faktiska omständigheter. Respekten för polisen urholkas allt mer och man skapar sin egen rättsskipning genom våld.

Denna brottslighet är allvarligt systemhotande, gängen är som Sveriges inhemska terrorister. De ska mötas av demokratins fulla kraft, därför behövs mönsterbrytande åtgärder som riktar in sig specifikt på de gängkriminella och som kan vända utvecklingen. Det krävs handlingskraft och tydliga signaler, ingen kriminell ska känna sig säker i Sverige.

Moderaterna föreslår:

• Dubbla straff för gängkriminella.

• Ett system med visitationszoner.

• Ett system med anonyma vittnen.

• Det ska vara straffbart att vara med i ett kriminellt gäng.

• Polisen ska få kraftigt förstärkta möjligheter att avlyssna och övervaka gängmedlemmar.

• Fler LVU-omhändertaganden, för att hindra att barn fostras till kriminalitet.

• En ny huvudregel i sekretesslagstiftningen; myndigheter ska dela all relevant information med polisen.

Annons

• Nya riktlinjer till samtliga relevanta myndigheter att aktivt bidra i det brottsbekämpande arbetet.

• Fler gängmedlemmar ska utvisas.

• ”Go for the money” – det ska bli enklare att beslagta egendom från kriminella

Regeringen har inte tagit itu med problemen på ett tillräckligt effektivt sätt, det är allvarligt. Man pratar mycket men gör lite, regeringen kallade sju riksdagspartier av åtta till samtal förra hösten och presenterade ett 34-punktsprogram, som byggde på gamla överenskommelser och 17 tillkännagivanden från riksdagen. Det räcker inte, flera förslag hade dessutom urvattnats, till exempel skulle ungdomsrabatten endast slopas vid ”grov brottslighet”, då valde Moderaterna att lämna dessa samtal.

De flesta av de förslag som Moderaterna lagt fram har regeringen sagt nej till, exempelvis dubbla straff för gängkriminella, fler övervakningskameror och sänkt gräns för obligatorisk häktning med mera. Listan kan göras lång. Nu får regeringen en ny chans att ta våra förslag. Vi moderater är beredda att ta fullt ansvar för brottsbekämpningen, liksom att ta ansvar för Sverige.

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot Kronobergs län

Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons