GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringen gör historiska satsningar mot gängkriminaliteten

Svar till Katarina Brännströms (M) inlägg i Smålandsposten den 15/10.
Replik • Publicerad 20 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Polishuset i Växjö.
Polishuset i Växjö.
Foto: Johannes Turstam

Vi riktar ett tack för det svar vi fick från riksdagsledamoten Katarina Brännström, som på typiskt moderat manér fortsätter att svartmåla Sverige. Denna gång heter det att allt har blivit sämre i Sverige. Under den tid som Stefan Löfven (S) har varit statsminister har Sverige haft en god ekonomisk utveckling. Tillväxten har konstant ökat, förutom under det förödande coronaåret 2020, vilket innebär att mer utrymme skapas för att höja alla svenskars välstånd. Sedan Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering 2014 har sysselsättningen ökat med över 400 000 personer. Det innebär att över 400 000 fler personer har ett arbete i dag än när Stefan Löfven tog över som statsminister.

Trots att Sverige har utsatts för två riktigt stora utmaningar under den nuvarande regeringen, det vill säga flyktingströmmen under 2015 och coronapandemin under 2020, så har Sveriges vuxit sig starkare än på länge. Menar Katarina Brännström och Moderaterna att det är något dåligt?

Den nuvarande regeringen har gjort historiska satsningar på rättsväsendet. Ett mål att polisen ska få 10 000 nya anställningar till 2024 har satts upp och vi är halvvägs. Antalet platser på polisutbildningarna har ökat och två nya polishögskolor har öppnat. Under Moderaternas tid däremot drog man ner på antalet platser på polisutbildningen, vilket fått konsekvenser som nu rättas till. Nu får poliserna fler kollegor. Regeringen har skärpt straffen för mer än femtio brott, bland annat grov misshandel, brott rörande mäns våld mot kvinnor och narkotikabrott. Polisen har fått en rad nya verktyg, inte minst hemlig dataavlyssning så att polisen kan läsa vad de kriminella skriver i krypterade appar. Sammantaget har polisen, domstolarna, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården fått kraftigt ökade resurser. Under den nuvarande regeringen har resurserna höjts med 20 miljarder, vilket är dubbelt så mycket som vad Moderaterna ökade resurserna med när de ledde regeringen.

Men för att få bukt med kriminaliteten och för att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen räcker det inte bara med ökade straff och mer resurser till rättsväsendet. Stora insatser måste ske inom skolan, fritidsverksamheten och inom socialtjänsten. Därför har regeringen bland annat infört ett statligt stöd för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling, byggt ut lärarutbildningen och satsat på barn- och ungdomspsykiatrin.

Katarina Brännström har varit riksdagsledamot sedan 2006. Under de första åtta åren ledde hennes Moderaterna regeringen, men då var hon ovanligt tyst. Det kom inga förslag om skärpta straff, kraftigt ökade resurser till rättsväsendet eller att vi skulle driva en stramare flyktingpolitik. Under den tiden la Moderaterna och Katarina Brännström all sin kraft på att sänka skatterna kraftigt i Sverige. Vilket innebar att polisen, skolan och socialtjänsten gick miste om otaliga miljarder. Vi kan bara gissa vilken effekt dessa miljarder hade haft på vårt samhälle om de inte hade tagits bort. Förmodligen hade skolan och socialtjänsten kunnat hindra många unga pojkar att välja en kriminell bana.

Malin Lauber (S)

Magnus P Wåhlin (MP)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.