Annons

Regeringen måste agera kring LSS nu

Regeringens agerande kring LSS lutar åt att politikerna inte vill fortsätta att regera efter valet bästa år.
Debatt • Publicerad 2 december 2017
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I en debattartikel den 27 november sparkar Matti Welin och Caroline Persson i LUF Kronoberg in öppna dörrar. Att staten drar in sin finansiering av assistansen innebär inte med automatik att personen blir utan assistans. Ansvaret övergår till kommunen som då skall verkställa behovet av omvårdnad i form av assistans enligt LSS. Personen måste dock ansöka om insatsen.

Jag håller med om att regeringen gör/gjort för lite. Jag vet inte anledningen men deras agerande lutar åt att de inte vill fortsätta och regera efter valet 2018.

Annons

En åtgärd kunde vara att man fördelar två miljarder vilket blir knappt 200 kronor per innevånare. De här pengarna skulle kompensera kommunerna för de ökade kostnaderna de fått de senaste 1,5 åren på grund av utebliven statlig assistansersättning. Om kommunerna inte får ett tillskott på pengar är risken stor att man spelar ut olika grupper mot varandra för att hitta pengar till verkställigheten av assistans enligt LSS.

Funktionshinderrörelsen har drygt 700 000 unika medlemmar vilket genererar minst två miljoner röster i valet. Har regeringen råd att mista dessa? Om inte, gör något nu som inte kräver lagstiftning och som dessutom förhoppningsvis får bort LSS-debatten från valrörelsen.

Kennerth Björn, FUB Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons