Regionalliansen – tänk nytt kring vården
Självklart vill en ny politisk ledning förverkliga sina vallöften. Men samtidigt är det viktigt att lära av egna tidigare misstag (2006-2014) och den politiska röd-gröna motståndarens (2014-2018). Det gäller förändringar som införts av okunskap om vårdens verklighet eller av ideologisk trosvisshet, särskilt när de politiska besluten direkt skadar patienter och anställda.
Vårdförbundet visade i maj att under senare år har antalet administratörer i Sverige explosionsartat ökat, mycket mer än vårdanställda nyckelgrupper. Regiondirektör Martin Myrskog har på sin hemsida förnekat riktigheten i siffrorna för Kronoberg. Ta reda på sanningen i en arbetsgrupp gemensamt med fackliga företrädare.
Det är uppenbart att byråkratiseringen och ekonomistyrningen, kontrollen enligt marknadsinspirerade ledningssystem av oss vårdanställda, inte har löst sjukvårdens verkliga problem med brister i äldreomsorg, allmänläkarbemanning, köer och avsaknad av vårdplatser.
Professionen (läkare, sköterskor och så vidare), som har högst medicinsk kompetens, måste ges ansvar och befogenheter att leda sin egen verksamhet utifrån givna politiska direktiv. Det kallas tillit. Administratörer ska vara professionens tjänare och inte tvärt om.
Moderaterna i Skåne föreslog inför valet att göra ett helt sjukhus professionsdrivet. Låt Ljungby lasarett och några vårdcentraler bli sådana självständiga enheter, där medicinska beslut och etik styr verksamhetens innehåll, inte order topp-down eller ekonomiska incitament. Att sådana leder fel är vårdvalsersättningen i Kronoberg ett bra exempel på.
Vårdcentralerna ersätts till stor del utifrån vilka och hur många diagnoser som läkare och sköterskor sätter i en tro att detta speglar vårdtyngden. Men det finns inga entydiga definitioner hur diagnossättningen ska ske. Omfattningen av fusk är svårt att kontrollera. Det stora problemet är att det mer är kreativiteten i diagnossättningen än den verkliga vårdtyngden som styr hur mycket pengar vårdcentralerna får till personal, läkemedel och, på den privata sidan, vinst.
Trots att privata vårdcentraler enligt myndigheten Vårdanalys har fler välbeställda med mindre sjukdomsbörda överförs i Kronoberg miljontals mer per listade till privata än offentligt drivna vårdcentraler. Sjukdom och medicinska behov är större hos icke-välbeställda och hos sociala riskgrupper. Kronoberg bryter mot lagen som anger att patienter och grupper med störst medicinska behov ska prioriteras.
Istället för att lämna nuvarande orättfärdiga system föreslår alliansen i sin budget att öka denna del av ersättningen från 75 till 85 procent. Kloka politiker borde istället gå över till Blekinges system som mest baseras på åldersrelaterad viktning och inte är manipulerbart.
Politiker nationellt och lokalt pratar insiktsfullt om vikten av att varje medborgare ska få en fast egen läkare. Den sjukhustunga svenska vården måste förändras till en satsning på vårdcentraler och äldre med de stora behoven. Men mycket lite har hänt.
Kronoberg försöker i en förvirrad modell, som slår sönder det samlade ansvaret just hos den egna läkaren i primärvården, införa hembesöksbilar från sjukhuskliniker. Men det går inte att rekrytera läkare till denna splittrande modell.
Inför istället Borgholmsmodellen där människor i ”Hemsjukhuset” genom hembesök får vård där de bor. Kalmar satsar 100 miljoner på primärvården för att avlasta sjukhusen. Det kräver hög allmänläkarbemanning och en drivkraft som grundas på etik och att hjälpa patienten medicinskt i det egna hemmet, inte incitament att tjäna snabba pengar. 100 miljoner kan synas mycket men sjukhusen i länet överskrider vanemässigt sin årsbudget, under ett kortare tidsspann minst denna summa.
Regionalliansen, visa att ni kan tänka nytt när ni nu åter får makten.
Bengt Järhult, distriktsläkare, Ryd