GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regionens slöseri med skattepengar drabbar hela vårdkedjan

I frågan om nytt sjukhus i Räppe har fastighetsdirektören i Region Skåne nyligen haft skarpa synpunkter. I en debattartikel 21 maj skriver han att ”personer som ger sken av att vara sakkunniga” har fel när de påstår att det inte går att jämföra sjukhusen i Helsingborg och Växjö.
Planerna på ett nytt sjukhus fortsätter vara ett omdebatterat ämne.
Planerna på ett nytt sjukhus fortsätter vara ett omdebatterat ämne.
Foto: Arkivbild
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Varför gör man överhuvudtaget jämförelser med ett misslyckat projekt i Helsingborg.? I fastighetsdirektörens egen region finns ju fler andra sjukhus att jämföra med. Det finns sjukhus i Malmö. Lund, Hässleholm, Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ystad, Ängelholm, Simrishamn. I hela landet finns cirka 90 stycken olika sjukhus som man kan jämföra med. Vi lever i en föränderlig värld och många av landets sjukhus har liknande problem och förutsättningar som Växjö utan att man ”skrotar” hela befintliga sjukhusområdet.

Varför Helsingborg är ett misslyckat projekt torde ha framgått. Sjukhuset byggdes i en sammanhängande huskropp utan tanke på framtida behov av förändringar. Att – ingjutet i betong – placera sådant som behöver bytas ut var inte smart. Att få bort betongen skapar såklart bullerproblem i hela byggnadskonstruktionen. På samma sätt som i Helsingborg planerar Region Kronoberg nu för att bygga allt på en gång i en ny sammanhängande huskropp. Hur enkelt blir det då att i framtiden göra om – och tillbyggnader utan problem inom samma byggnad? Tomten i Räppe är – trots läget utanför staden – redan från början så liten att man inte får plats med till exempel markparkering.

I ovan nämnda debattartikel riktar insändaren ingen kritik mot Region Skåne. Trots att hans region uppenbarligen slängt 3,6 miljarder av skattepengar i sjön finns ingen ansvarig. En före detta fastighetschef i Region Kronoberg – som är mycket bekymrad över slöseriet att bygga helt nytt i Räppe – säger att sjukhuset i Växjö inte alls har samma problem som Helsingborg. Alla rördragningar är placerade i schakt och därmed utbytbara utan onormala bullerproblem.

Vi som följer planeringen i Räppe vill hellre ha svar på viktiga frågor än att läsa om ett misslyckat projekt i Region Skåne:

Vad kostar nytt sjukhus i Räppe? Regiondirektören sa en siffra för ett år sedan. Självklart måste den kostnaden innehålla allt som flytten orsakar. Till exempel tågstopp samt dubbelspår Växjö–Räppe, ny tät buss- och tågtrafiken långt in i oviss framtid, flera planskilda korsningar bland annat utmed rv 23. Den 6 oktober skrev Anna Tenje att kommunen är väl medveten om att det kommer krävas omfattande satsningar på infrastrukturen som konsekvens av sjukhusflytt. Men hon säger att det är regionen och Trafikverket som ska stå för kostnaderna, inte kommunen. Trafikverket kan dock bara stå för sådant som är en nationell angelägenhet. Hit hör inte till exempel ett tågstopp i Räppe eller annan onödig infrastruktur.

Varför har man så bråttom? Regionen tog inriktningsbeslut om Räppe utan att fundera på hur besökande och anställda ska komma dit. Det handlar ju faktiskt om cirka 6500 pers/dygn. Därefter har man tvingats acceptera en ”bakvänd” planering. Detta vittnar – tyvärr tydligt och oroande – om regionens okunnighet om planering. Även om någon bara ska bygga ett hus i skogen måste man fundera på hur man kommer dit, förslagsvis tidigt kontakta Trafikverket.

Varför anlitar regionen en byggnadsfirma/Skanska redan? Det finns ingen tomt att bygga på. Tomt blir det först när det finns en lagakraftvunnen detaljplan. Det finns inget tågstopp och ingen väganslutning som kan svälja den utökade trafiken. Viktiga beslut hamnar hos Skanska som inte omfattas av lagen som reglerar offentlig upphandling. Utöver att demokratin därmed sätts ur spel kommer Skanska att kunna tjäna hundratals miljoner extra utan att behöva göra något själva. Detta är illavarslande tecken på att de som beslutar om våra skattepengar saknar nödvändig kunskap. Region Kronoberg har nästan landets högsta landstingsskatt (heter numera regionskatt). Vad händer med ekonomin om ett nytt sjukhus blir byggt? Regionens slöseri med gemensamma skattepengar kommer självklart att drabba hela vårdkedjan inte minst de som arbetar i den.

Jan-Olof Olson, arkitekt

"Region Kronoberg har nästan landets högsta landstingsskatt (heter numera regionskatt). Vad händer med ekonomin om ett nytt sjukhus blir byggt?"

Läs mer