Annons

Replik: Jag har aldrig behövt stå i några långa köer på Systembolaget

Centerpartiets ungdomsförbund i Kronoberg ville skrota alkoholmonopolet, skrev de i en debattartikel.
Det skulle endast leda till billigt blask på hyllorna, menar Magnus Lo i en replik.
Debatt • Publicerad 3 maj 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En fri alkoholförsäljning skulle kunna leda till vi får all möjlig dynga på hyllorna, skriver Magnus Lo i en debattreplik. På bilden: En hylla med folköl i livsmedelsbutik.
En fri alkoholförsäljning skulle kunna leda till vi får all möjlig dynga på hyllorna, skriver Magnus Lo i en debattreplik. På bilden: En hylla med folköl i livsmedelsbutik.Foto: Hasse Holmberg / TT

Angående debattinlägg av CUF: De vill skrota alkoholmonopolet för att lättare kunna få tag i alkohol, och i stället kunna köpa alkohol på Ica och andra butiker.

Det är så många fel i ert inlägg.

Annons

För det första borgar Systembolaget för kvalitet och har med dess personal det överlägset bästa kunnande om viner, champagne, öl och övrig alkohol.

Det som inte finns i sortimentet kan lätt beställas hem.

För det andra har ni tydligen inte varit på landsbygden och hos de lokala Ic-handlarna, där man kan hämta sina beställda varor vilken dag som helst i veckan.

”Jag skäms inte för att jag tycker om en god öl, ett gott vin eller en god whisky som jag vet är av hög kvalitet och inte något billigt blask på en hylla i vilken butik som helst.”

För det tredje skulle vi med en fri alkoholförsäljning riskera att få all möjlig dynga på hyllorna.

Dessutom har jag aldrig behövt stå i några långa köer på Systembolaget.

Eftersom jag har den fördelen att bo på landsbygden och samtidigt jobbar i Växjö, kan jag välja hur jag vill göra mina inköp – ta cykeln till Ica vilken dag som helst utom söndagar, eller gå in på ett av de tre Systembolag som finns i Växjö alla dagar utom söndagar.

Nu finns de ju de som moralpredikar och helst av allt vill begränsa möjligheten till att köpa alkohol och fasar över alkoholens skador. Men jag skäms inte för att jag tycker om en god öl, ett gott vin eller en god whisky som jag vet är av hög kvalitet och inte något billigt blask på en hylla i vilken butik som helst.

Med en nykter syn på saken, Magnus Lo

Annons
Annons
Annons
Annons