Annons

Rimligt att krav följer med en gåva

Johnny Werlöv (V) svarar på Jon Malmqvist (KD) insändare, där Jon skriver att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet med stöd av Centerpartiet beslutat att de varor kommunens anställda ska kunna köpa med de presentkort som kommunen delar ut måste vara förenliga med Växjö kommuns syn på hållbarhet.
Replik • Publicerad 20 september 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johnny Werlöv (V).
Johnny Werlöv (V).Foto: Lena Gunnarsson

Jon Malmqvist är antingen okunnig eller oärlig. Partierna till vänster har ingen som helst vilja att bestämma över vad enskilda medborgare väljer att köpa för sina egna pengar, det står var och en fritt att göra det. Men när Växjö kommun ger en gåva, då tycker vi att det är rimligt att den gåvan följer samma krav på hållbarhet som de produkter och tjänster som kommunen köper in till sina egna verksamheter. Till exempel att den inte ska vara tillverkad av barnarbetare eller ha onödig miljöpåverkan.

Växjö kommun kommer att gå ut med en offentlig upphandling av gåvokort, vilket lagstiftningen kräver, vi varken vill eller får exkludera någon från att lämna anbud på denna förfråga. Alla aktörer som lever upp till kraven har möjlighet att lämna anbud. Hur man gör för att möta kraven står anbudslämnarna fritt. Det skulle till exempel kunna vara att de delar av sortimentet som lever upp till kraven blir tillgängligt som gåvan.

Annons

Vi gör ingen uppdelning av vårt lokala näringsliv, vi välkomnar alla att delta i den här upphandlingen med produkter och tjänster som lever upp till våra helt rimliga hållbarhetskrav.

Johnny Werlöv (V), ordförande kommunstyrelsens organisations- och personalutskott

Annons
Annons
Annons
Annons