Annons

Rusta upp och öppna Kronobergs slottsruin

Kronobergs slottsruin är ett viktigt besöksmål, inte bara för Växjö utan för hela länet. Det är ett kulturarv som funnits i över 500 år och som varit plats för många viktiga historiska händelser.
Kronoberg • Publicerad 7 september 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Idag ägs slottsruinen av Statens fastighetsverk som den 1 januari i år fick stänga ruinen av säkerhetsskäl. Vid flera tillfällen har både Växjö kommun, Region Kronoberg och Länsstyrelsen agerat i försök att få Statens fastighetsverk att tillföra medel så att ruinen kan rustas upp och öppnas för besökare. Än så länge har försöken varit förgäves och i dagsläget finns det ingen framåtsyftande plan kring hur situationen med Kronobergs slottsruin ska kunna bli till det bättre.

I förra veckan lämnade därför vi i Växjömoderaterna in en motion om att Växjö kommun behöver ta initiativ för att långsiktigt rusta upp och underhålla Kronobergs slottsruin. Växjö kommun behöver även medverka till att en långsiktig vård- och underhållsplan genomförs för hela området kring Kronobergs Slottsruin. Vi vill också undersöka möjligheterna att söka EU-medel för att underhålla ruinen samt öppna för donationer och gåvor i syfte att långsiktigt kunna hålla vårt främsta besöksmål öppet och levande. Vi vill inte stå och se på när slottsruinen fortsätter att förfalla. Slottsruinen ska kunna vara ett besöksmål även för framtida generationer, där de får lära sig om ruinens historia. Det finns dessutom mängder med möjligheter att utveckla slottsruinen till ett ännu attraktivare besöksmål, men då måste man som besökare till en början med kunna gå innanför slottsruinens murar.

Annons

Det är dags att ta tag i frågan kring Kronobergs slottsruin på riktigt och vi hoppas att motionen blir ett första steg i rätt riktning.

Pernilla Tornéus (M)

Suzanne Frank (M)

Kronobergs slottsruin.
Kronobergs slottsruin.Foto: David Johansson
Annons
Annons
Annons
Annons