Annons

S är öppna för ny ishall

När vi socialdemokrater i april 2018 tog initiativ till att ta fram ett underlag för en ny arena var det med ambitionen att långsiktigt förbättra förutsättningarna för ishockeyn i kommunen.
Debatt • Publicerad 9 februari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nelson garden arena i Tingsryd.
Nelson garden arena i Tingsryd.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Inom det tidigare majoritetsstyret tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna hade vi i januari 2020 kommit överens om att pröva nybyggnation av privat aktör där kommunens driftbidrag fick uppgå till 13,5 miljoner kronor per år.

När Moderaterna den 19 april 2020 fick lämna styret efter att förtroendet för partiet till slut helt var förbrukat meddelade Moderaternas dåvarande förstanamn Patrick Ståhlgren, numera Sverigedemokrat, redan den 20 april att partiet skulle sätta stopp för att pröva nybyggnation.

Annons

Eftersom det nu saknades en majoritet i kommunfullmäktige för att pröva nybyggnation med privat aktör har vi fått fokusera på att hitta andra vägar framåt som kunnat samla en majoritet i kommunfullmäktige. Resultatet blev ett inriktningsbeslut avseende om- och tillbyggnad av befintlig ishall för 100 miljoner kronor, och en total driftkostnad på samma nivå som vi varit beredda på vid nybyggnation, alltså 13,5 miljoner kronor per år.

Vi socialdemokrater har återkommande framfört att vi gärna hade sett att spåret med nybyggnation prövats. Vår uppfattning är att tongångarna inom politiken och kommunen beträffande inriktningsbeslutet som innebar att inte pröva nybyggnation har förändrats med anledning av den presenterade kostnadsbilden av om- och tillbyggnad av befintlig ishall.

Vi socialdemokrater är villiga att ompröva inriktningsbeslutet. Men för det krävs att fler partier är beredda att vilja pröva nybyggnationsspåret och att näringslivet visar att man är beredda att bidra för att få en ny arena att bli verklighet. Vi står fast vid att vi är beredda att satsa 13,5 miljoner kronor per år.

Vi tycker att det vore synd att inte se vad kommunen, föreningslivet och näringslivet tillsammans skulle kunna skapa. Det kanske är dags att öppna dörren för att pröva nybyggnation i Mårdslycke igen.

Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande

Magnus Carlberg (S), ordförande Socialdemokraterna i Tingsryds kommun

Annons
Annons
Annons
Annons