GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

S håller med – reglerna för glasögonbidrag för barn måste ändras

Alla barn i Kronoberg har rätt till glasögonbidrag om 800 kronor. Tidigare drogs bidraget av direkt på glasögonens pris och optikern skötte sedan inskickande och redovisning till regionen. Från och med 1 juli 2020 ska i stället den som köper glasögonen själv skicka in blankett för utbetalning av glasögonbidraget och det kan att ett tag innan bidraget i efterhand betalas ut.
Replik • Publicerad 27 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En insändarskribent klagade på regionens regler kring bidraget för glasögon. Helen Bengtsson (S) håller med.
En insändarskribent klagade på regionens regler kring bidraget för glasögon. Helen Bengtsson (S) håller med.Foto: Janerik Henriksson/TT

För en tid sedan blev jag kontaktad av familjer som nu på grund av de nya reglerna kring glasögonbidrag för barn har svårt att få glasögonköp till barnen att gå ihop ekonomiskt. Det är många som inte har råd att ”ligga ute” med 800 kronor eller mer tills det att bidraget betalats ut. Särskilt svårt är det för familjer med flera barn som behöver glasögon.

För mig som socialdemokrat är det viktigt att föräldrarnas ekonomi inte ska påverka ett barns möjlighet att kunna se ordentligt. Alla barn ska kunna se tavlan i skolan och slippa den huvudvärk som obehandlade synfel kan bidra till. Det är därför vi har glasögonbidrag från första början, och med de nya reglerna har det blivit tokigt.

Med anledning av detta skrev jag i början av året en interpellation, det vill säga en längre fråga, till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Roland Gustbée (M). Interpellationen debatterades på regionfullmäktige i mars 2021. Utifrån det skriftliga svar som lämnades på interpellationen och den diskussion som fördes på regionfullmäktige upplever jag faktiskt att det råder en samsyn i frågan över partigränser – de nya reglerna och vilka effekter de har fått måste ses över och korrigeras.

Jag och Socialdemokraterna kan inte annat än hålla med insändarskribenten – gör om, gör rätt. Vi kommer noga bevaka frågan så att en ändring sker så snart som möjligt.

Helen Bengtsson (S), ledamot i regionfullmäktige

”Alla barn ska kunna se tavlan i skolan och slippa den huvudvärk som obehandlade synfel kan bidra till.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.