Annons

S stoppar huvudet i sanden och skyller på Lessebos invånare

Det är inte otryggt, åtminstone inte i Lessebo men kanske på bussen. Skolan är bra, om man räknar med hur dålig utbildningsbakgrund invånarna har. Arbetslösheten är inte hög, om man räknar med invandring och att företag drar ner – och det kan kommunen inte påverka. Så låter kommunstyrelsens ordförande Lars Altgård (S) i sin replik till oss. Det är som att Socialdemokraterna sitter på läktaren i en kommun de styrt konstant i modern tid.
Replik • Publicerad 1 februari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lessebo kommunhus.
Lessebo kommunhus.Foto: Alessandro Nilsson

Altgård (S) menar att kommunpolitik och rikspolitik inte ska blandas. Vi menar tvärtom. Rikspolitiken står för ofta i vägen för kommunerna när kommunerna har goda idéer, och hjälper kommunerna för dåligt när det behövs stöd. Rikspolitiken är i högsta grad relevant. Det är begripligt att Socialdemokraterna vill skilja på det, givet den oreda och otrygghet som drabbat Sverige med S-regering sedan 2014.

Sverige är det enda EU-land där arbetslösheten har ökat. Tillväxten i Sverige är bland de lägsta i hela Europeiska unionen. Långtidsarbetslösheten i Sverige har aldrig varit så hög som nu. 675 000 utrikes födda i arbetsför ålder är inte självförsörjande. Sverige placerar sig i Europatoppen vad avser dödligt skjutvapenvåld. Bidragsbrott stjäl cirka 20 miljarder kronor från välfärden varje år. Hundratusentals är felaktigt folkbokförda på grund av oordning i folkbokföringen. Stöldgods för miljarder kronor passerar varje år landets gränser. Socialdemokraternas vanskötsel av Sverige drabbar Lessebo.

Annons

Moderaternas riksdagskandidater ställer upp för att vara i kronobergarnas tjänst. Våra kommunkandidater kommer inte att skylla ifrån sig och stoppa huvudet i sanden när otryggheten är stor, skolresultaten för låga, arbetslösheten för hög och företagsklimatet för dåligt. Den senaste resultatrapporten för skolan visar på flera positiva trendbrott, men det är fortfarande hög frånvaro, måluppfyllelse och behörighet till gymnasiet under förväntat värde och pojkars skolresultat släpar efter kraftigt. Medarbetarna kämpar på efter bästa förmåga utifrån förutsättningarna politiken ger.

Trygghet är mer än poliser, ordningsvakter och kameror. Det är också jobb, skola och välfärd. Med stabila prioriteringar och fler som arbetar i stället för att leva på bidrag kan vi satsa på både trygghet och välfärdens kärna. Trygghet är också att få stopp på gängen, bilbränderna och bedrägerier. Det är oroande att våra invånare på medborgardialoger beskrivit att de inte anmäler för att det ändå inte hjälper. Sverige behöver fler poliser och utredningsredskap.

Politik spelar roll. Med bättre ledarskap och kraftfulla åtgärder kunde Lessebo ha haft färre med bidrag, fler som klarar skolan, växande företag, mer tillgänglig välfärd och ett tryggare samhälle. Då går det inte att ha en så bakåtlutad syn på politiskt ledarskap som Lars Altgård (S). Vi är alternativet för dig som vill ha politiker som pekar med hela handen mot lösningar, inte pekar finger på bortförklaringar.

Marcus Dackling (M), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Jessica Tegnér (M), Lessebomoderaterna

Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat

Annons
Annons
Annons
Annons