Annons

(S) tar strid för högre pensioner för vanligt folk

Pensionerna har debatterats flitigt den senaste tiden. Det är bra, för i dag är det alldeles för många i Sverige som har en orimligt låg pension.
Debatt • Publicerad 13 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lillian Petrovski, Smålandsposten

Det handlar inte minst om de yrkesgrupper som samhället har stått upp och applåderat det senaste året. Alla de som burit upp välfärden under pandemin – undersköterskorna, vårdbiträdena och förskolepersonalen. Men också byggarbetarna, lokalvårdarna och busschaufförerna som sett till att samhället inte stannat upp, utan fortsatt fungera dag efter dag genom krisen.

De som slitit ett helt arbetsliv och hjälpt till att bygga upp vårt land förtjänar ekonomisk trygghet på ålderns höst. Därför vill Socialdemokraterna och regeringen att pensionerna ska höjas.

Annons

2018 presenterade statsminister Stefan Löfven Socialdemokraternas lösning på pensionsfrågan: införandet av ett pensionstillägg och höjd pensionsavgift.

I september kommer pensionstillägget, en höjning med upp till 7200 kronor per år för dem som slitit ett helt yrkesliv men ändå får för låg pension. Tillsammans med partierna i Pensionsgruppen har vi också höjt garantipensionen och taket i bostadstillägget för dem med lägst pension.

Men vi är inte nöjda där. För att fortsätta höja pensionerna måste även pensionsavgiften, alltså avsättningarna till den allmänna pensionen höjas. Pensionsmyndighetens egen rapport visar att en avgiftshöjning kan ge 1000 kronor mer i månaden i pension, och just nu pågår ett intensivt arbete för att ta fram konkreta lösningar för hur detta kan genomföras.

Det är bra att fler partier, från vänster till den yttersta högern, nu börjat prata om höjda pensioner. Men det förpliktigar.

Efter krisen har vi ett nytt läge. Vi ska inte ha som mål att återgå till hur vårt samhälle var före krisen, utan vi ska bygga ett starkare land. Vi står inför ett vägval nu. Antingen accepterar vi de här låga pensionerna och då faller förtroendet för pensionssystemet medan klyftorna i Sverige växer. Eller så tar vi steget och fortsätter höja pensionerna efter pensionstillägget i höst.

Vi socialdemokrater tog en gång Sverige ur fattigdom och förtryck. Vi byggde ett land på jämlikhet, plikt och rätt. Ett land där alla som kan arbeta är med och bidrar, och där alla har rätt att känna sig trygga. Socialdemokraterna kommer strida för högre pensioner för vanligt folk, det är en fråga om rättvisa.

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)

Monica Haider, riksdagsledamot (S)

ClasGöran Carlsson, riksdagsledamot (S)

Annons
Annons
Annons
Annons