GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så kan Kronobergs kommuner minska sitt klimatavtryck

Offentlig upphandling står för en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Här är tre tips till kommunledningar i Kronoberg som vill att skattebetalarnas pengar gör klimatnytta genom att prioritera återvunnet material i sina inköp, skriver Anders Gunnarsson och Pär Larshans på miljöföretaget Ragn-Sells.
Debatt • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Magnus Andersson/TT

När FN:s klimatpanel presenterade sin stora rapport i augusti fick mänskligheten rött ljus. Det är helt enkelt extremt bråttom att ställa om till en mer hållbar värld. Fortsätter vi med dagens utsläppstakt har vi passerat målet om 1,5 graders temperaturhöjning redan inom tio år.

En femtedel av Sveriges klimatutsläpp kommer enligt regeringen från offentliga inköp. Kommunerna, som upphandlar för 350 miljarder kronor om året, kan göra enorm skillnad genom att välja varor av återvunnet material. Det skulle minska koldioxidutsläppen, ge färre gifter i miljön och skapa nya jobbmöjligheter.

Det många inte vet är nämligen att nära hälften av klimatutsläppen i världen beror på att vi hela tiden tar upp nya råvaror ur jorden för att tillverka det vi vill ha. Men vi kan få bukt med sådana utsläpp genom att i stället ta vara på råvaror som vi redan har och använda dem om och om igen, det som kallas cirkulär ekonomi. Då behöver stora upphandlare – som kommuner – välja återvunnet material i sina uppköp, i stället för att använda skattebetalarnas pengar för att elda på problemet.

Ändå har bara ett par dussin kommuner i landet riktlinjer som säger att varor tillverkade av återvunnet material ska prioriteras, visar vår årliga kartläggning. I Kronoberg tillkom i år ingen ny kommun på listan över kommuner med sådan upphandlingspolicy.

Samtidigt vill mer än åtta av tio svenskar, 84 procent, att deras kommun prioriterar återvunnet material i upphandlingar, enligt en undersökning Sifo gjort åt Ragn-Sells. Men de som sitter på besluten, då? Jo, nio av tio kommunpolitiker vill också att deras kommun väljer återvunnet i första hand. Det visar en undersökning med 5 300 svarande politiker över hela Sverige som vi gjorde i fjol.

Det är viktigt, eftersom det krävs glasklara politiska beslut för att förändra en kommuns upphandling. Annars stannar ambitionerna vid engagemanget hos några få eldsjälar.

Här är våra tips till kommuner i Kronoberg som vill ge omställningen till ett hållbart samhälle en rejäl knuff:

1. Skriv en tydlig policy. Om det inte står uttryckligen att återvunnet är förstavalet så ofta det går, så kommer förändringen inte att bli av.

2. Prata med leverantörerna. Ta upp en dialog med företag ni handlar av, förklara vad ni efterfrågar och ge dem tid att anpassa sig. Involverade leverantörer är en nyckel till att förändra upphandlingen.

3. Använd all kompetens. Knacka på hos kommuner som har kommit långt i omställningen till cirkulär upphandling för att inspireras – och involvera kommunhusets egna miljöstrateger i upphandlingen.

4. Börja nu. Det viktigaste är att komma i gång! Upphandlingspolicyn behöver inte vara perfekt från början. Justera i stället kraven gradvis så att leverantörerna hänger med på resan.

Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har, så ofta det går. Genom att kräva återvunnet material i första hand vid all offentlig upphandling kan Kronobergs kommuner minska utsläppen rejält och bli riktiga klimathjältar.

Anders Gunnarsson, regionchef för Kronoberg, miljöföretaget Ragn-Sells

Pär Larshans, hållbarhetschef, miljöföretaget Ragn-Sells

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.