Annons

Säkra vården och bygg ut primärvården i Region Kronoberg

Medborgarna behöver ha säker tillgång till vård i Kronobergs län. Uppgradering behövs så en trygg och patientsäker vård kan bedrivas.
Debatt • Publicerad 21 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Region Kronoberg måste på allvar arbeta för att vara en attraktiv arbetsgivare, skriver
Region Kronoberg måste på allvar arbeta för att vara en attraktiv arbetsgivare, skriverFoto: Claudio Bresciani/TT

Det handlar om funktionell arbetsmiljö för personalen på våra två akutsjukhus och inom första linjens vård. Idag är sjukhusens lägsta nivå för låg för en säker vård, enligt granskningar. I Miljöpartiet är vi djupt oroade för situationen på våra akutkliniker och vad en nedstängning av intensivvården på ett av sjukhusen kan innebära för Kronobergs län. Det riskerar montera ned den akuta vården. Erfarenheten visar att det lätt kan slå sönder verksamhet och leda till kompetensflykt och ytterligare beroende av hyrpersonal.

Det är alarmerande att Region Kronoberg riskerar kompetens om läget inte förbättras med rätt åtgärder från regionpolitikerna. Om inte riskeras patientsäkerheten. Då handlar det inte om att organisera och göra krislösningar genom att slå sönder fungerande verksamheter så både patienter och personal får kraftsamla för kortsiktiga lösningar.

Annons

Region Kronoberg måste på allvar arbeta för att vara en attraktiv arbetsgivare:

(1) Det handlar om att prioritera kompetensförsörjningen för personal anställda i regionen samt hur vi jobbar med hyrd personal som finns i närområdet. – Ett stärkt ledarskap behövs för en tillitsfull personalpolitik, så vi får flera att jobba i regionen. En mer effektiv och ändamålsenlig organisation möjliggör för en tillitsbaserad styrning. Med andra ord behövs ökat tillit till vårdpersonalen och minimerad byråkrati på alla nivåer så ingen tvingas till administrativt merarbete.

(2) För det andra handlar det om strukturella insatser för att mer vård kan göras inom den nära vården. En stor del av de patienter som hamnar på akuten skulle aldrig vara där med en fungerande primärvård väl samordnad med den kommunala vården. Miljöpartiet anser att det inriktningsbeslut från 2018 om en god och nära vård borde varit förverkligat vid denna tidpunkt och inte fastnat i den organisationsöverbyggnaden för nära vård. Omställningen går alldeles för långsamt. Det är viktigt att ge de nödvändiga resurser till vårdcentralerna så de kan bemannas med fasta doktorer och arbeta, utifrån en patientsäker vård inspirerad av Borgholmsmodellen. I regionen finns lyckade exempel av ”grönar öar”, som t ex hemsjukhuset i Ryd och vårdcentralen i Rottne.

Vårdcentralerna ska vara tillgängliga när folk behöver vård, vilket också kommer krympa trycket på vården till sjukhusen och förbättra arbetsmiljön för personalen. Låt därför primärvården vara navet i en sömlös vård där vårdkedjan hålls ihop och där människor kan känna trygghet i att vården är nära.

(3) För det tredje krävs långsiktig plan med insatser för patientsäkerhet, tillitsbaserad styrning, vårdpersonalens arbetssituation med professionell utveckling och resurser. Statliga stimulansmedel kan behövas. Vi tror föga på externa utredningar och djupintervjuer av personalen, när problemet finns på ledningsnivå. Det finns redan etablerade rutiner inom ramen för samverkansavtal inom regionen, för att ta vårdpersonalens arbetssituation på allvar.

Michael Öberg (MP), Älmhult

Talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor i Miljöpartiet de Gröna, Kronoberg

”Vårdcentralerna ska vara tillgängliga när folk behöver vård, vilket också kommer krympa trycket på vården till sjukhusen och förbättra arbetsmiljön för personalen.”
Annons
Annons
Annons
Annons