GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD:s program för att stoppa vildsvinens härjningar

B-O Göransson är långtifrån ensam i vildsvinens framfart med uppbökade trädgårdar, fotbollsplaner och gårdar. Deras härjningar ställer till med mycket oreda och lidande för drabbade. Det är en viktig sak skribenten tar upp som våra regeringar misslyckats med under all för lång tid att lösa.
Debatt • Publicerad 15 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christer Svensson (SD) och Lena Nikolausson (SD) vill öka jakten på vildsvin.
Christer Svensson (SD) och Lena Nikolausson (SD) vill öka jakten på vildsvin.Foto: Arkivbild

Jägare har liksom vi Sverigedemokrater sett det ena efter det andra helt missriktade politiska ”krafttag” mot legala vapenägare. Nu aviserar regeringen än en gång ta krafttag mot skjutvapenvåldet. Som vanligt ger man sig på de legala vapenägarna. Man försöker visa sig handlingskraftig inför väljarna med förslag, som drabbar legala vapenägare – jägare och sportskyttar. Förslag som gör det svårare att få licens, jägarexamen och påtvingade byten av vapenskåp.

Sverigedemokraterna tror på förvaltarskapstanken. Det finns behov av att långsiktigt förvalta bestånden av vilt för att uppnå en god balans mellan människor och djur – liksom mellan olika djurarter. Svensk jakt och viltvård ska utgå från kunskap och erfarenhet. Det behövs incitament för att öka jakten. För att Sveriges jägare ska kunna sköta sina uppdrag behöver de ett tydligt och långsiktigt mandat. Ekonomisk ersättning till drabbade behöver ses över.

Våra förslag i SD när det gäller jakt och att ge B-O Göranson en liten ”tummetott” är:

• Ge tillbaka viltvårdsuppdraget till jägarorganisationerna.

• Förenkla försäljningen av vildsvinskött.

• Minska EU:s inflytande över svensk jaktpolitik.

• Stoppa hetsjakten på jägare och legala vapeninnehavare.

• Höj straffen för de som trakasserar jägare och stör jakten.

• Satsning på teknikutveckling och innovation för att öka åtgärderna mot de problem som lantbrukare drabbas av.

Christer Svensson, SD Växjö

Lena Nikolausson, SD Alvesta

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.