GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD: Sveriges pensionärer förtjänar bättre

I slutet av september presenterade Sverigedemokraterna vår pensionsreform Tusenlappen – 1 000 kronor mer i månaden för en vanlig pensionär.
Debatt • Publicerad 19 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SD lanserar reformen Tusenlappen.
SD lanserar reformen Tusenlappen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skälet är enkelt: Det svenska pensionssystemet är vårt viktigaste sociala skyddsnät. Det finns där för att ge alla svenska medborgare en trygg och värdig ålderdom. Det har man misslyckats med. Efter årtal av underfinansiering från både röda och blåa regeringar är pensionerna i desperat behov av förstärkning.

För att lösa detta lanserar vi reformen Tusenlappen. Budskapet är enkelt – 1 000 kronor mer i månaden för en genomsnittlig pensionär. Reformen kommer att innebära högre pensioner, ökad rättvisa och mer frihet.

Tusenlappen vilar på fem grundläggande principer:

• Den ska omfatta nuvarande och framtida pensionärer.

• Det ska löna sig att arbeta.

• Kostnaden ska bäras av staten.

• Reformen ska omfatta hela systemet och höja samtliga pensioner.

• Den ska vara enkel och tydlig att förstå.

Utöver Tusenlappen föreslår vi också en rad andra förslag:

• Vi föreslår en höjning av garantipensionen för de mest utsatta med 500 kronor i månaden.

• Vi vill införa en allemanspension, en sparform som ska vara fördelaktig för alla oavsett inkomst.

• Vi vill sänka avgifterna på ISK och uppmuntra eget sparande.

Det kostar givetvis pengar att genomföra en så pass omfattande reform. Tusenlappen beräknas kosta närmare 25 miljarder kronor. Vi kan tänka oss att finansiera hela reformen genom att skära ned på det svenska biståndet. I dag spenderar vi årligen över 50 miljarder kronor på ett ineffektivt bistånd där pengarna i värsta fall går till korrumperade regimer och diktaturer.

Vårt förslag att halvera nivån i det internationella biståndet innebär en besparing som med god marginal täcker kostnaden för hela Tusenlappen. Vi prioriterar svenska skattemedel till svenska medborgare och deras pensioner framför internationellt bistånd med tveksam nytta.

Jimmie Åkesson (SD), partiledare

Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson

Pernilla Wikelund (SD), distriktsordförande Kronoberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.