Annons

SD Växjö säger nej till vindkraft vid Uråsa flygfält

Företrädare för Sverigedemokraterna har fått brev om den planerade vindkraftsparken i Uråsa. Tre veckor har man på sig att lämna synpunkter innan deadline 18 december. Efter klagomål förlängdes tidsfristen hela fyra dagar. Självklart är det taktik från BayWa r.e Scandinavia AB att folk inte ska hinna eller orka svara i julstressen.
Debatt • Publicerad 20 december 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om vindkraften går vidare. SD är emot planerna på vindkraft vid Uråsa flygfält.
Debatten om vindkraften går vidare. SD är emot planerna på vindkraft vid Uråsa flygfält.Foto: Bosse Nilsson

Själva började de sin utredning 2017. Samtliga fastighetsägare inom en fyra kilometers radie har fått brev om deras avsikt att etablera och bedriva verksamhet som omfattar fem vindkraftverk på en totalhöjd av 250 meter.

I företagets slutsats i deras samrådsunderlag kan vi läsa att det kommer medföra positiva konsekvenser för miljön. Vidare skriver man när verksamheten är avslutad kommer vindkraftverken att nedmonteras, metallerna återvinnas och marken återställas. Man häpnar för inget kan vara mer fel. Det går överhuvudtaget inte att återställa marken.

Annons

Nyligen kunde vi läsa om vindkraftverket utanför Jörn vid Aldermyrberget som rasade i backen. Livslängden är 15 år kort för ett vindkraftverk och än finns ingen plan hur man hanterar demonteringen av vindkraftverket, återvinning av material och kassering av rotorbladen. Man beräknar att det kommer gå åt 3800 lastbilar med betong, armeringsjärn och gjutformar. Transporter över flera år sliter på befintlig och nyanlagd väg.

Eftersom vindmöllorna har en naturligt inbyggd opålitlighet (ingen el levereras när det inte blåser lagom mycket) måste det för varje installerad kilowatt vindel finnas motsvarande baskraft i form av stabil vatten-, fossil- eller kärnkraft som kan leverera el året om oberoende av vädret.

I flera studier har man funnit att boende nära vindkraftverk oftare har allvarliga sömnstörningar och depressioner. Man har även funnit en ökad frekvens av yrsel, tinnitus, ljudöverkänslighet, huvudverk, ökad aktivering av autonoma nervsystemet med mera. Har man tagit hänsyn till dessa problem vid planeringen av alla de vindkraftsparker som byggs och planeras i vårt län? Befolkningens hälsa ligger nu till viss del i vindkraftsexploatörernas händer.

NRK rapporterar att en ny studie visar att 1 200 ton insekter dör vid tyska vindkraftverk per år. För vindkraftverkens rotorblad innebär det en extra vikt på 1 200 ton, vilket minskar energiproduktionen med upp till 50 procent. Samtidigt som 40 procent av jordens insektsarter är utrotningshotade kan det leda till ödesdigra konsekvenser. Även i Uråsa lär insekter och fåglar sätta livet till vid kollision mot kraftverken.

Vindkraft är inte en förnyelsebar energikälla; rakt in i känslig natur för den bland annat med sig enorma mängder av betong i fundamenten, rotorblad av glasfiber/epoxiplast som inte går att återvinna och som hamnar i naturen vid rotorbladsolycka, tusentals liter hydraulolja i maskinhusen som kan läcka ut vid olycka – förutom den stora mängd transporter som vindkraften för med sig. Mark går för evigt förlorad till vindindustriområden – den går inte att återställa.

Vad gör vi med vindkraftsavfallet är en viktig fråga som saknar svar.

För markägaren och tyska bolaget BayWa r.e kommer det ge klirr i kassan. Däremot går lokalbefolkningen som bor inom nämnda fyra kilometers radie (troligtvis än längre ifrån) en oviss framtid till mötes.

Conny Lindahl, gruppledare SD

Christer Svensson, politisk sekreterare SD

Per Nilimaa, kommunfullmäktigeledamot SD

”För markägaren och tyska bolaget BayWa r.e kommer det ge klirr i kassan. Däremot går lokalbefolkningen som bor inom nämnda fyra kilometers radie (troligtvis än längre ifrån) en oviss framtid till mötes.”
Annons
Annons
Annons
Annons