Annons

Se hela människan - inrätta äldrekuratorer

Att åldras och bli äldre innebära stora förändring i livet, både socialt och känslomässigt. När den fysiska och mentala funktionsförmågan försämras, sociala nätverket krymper, upplevs livet mer utmanande. Fysisk aktivitet, goda matvanor och inte minst en social gemenskap är viktiga faktorer för att förebygga ohälsa. Att bryta den ofrivilliga ensamheten bland våra äldre har länge varit prioriterade områden för oss kristdemokrater, inte minst under innevarande år med att ensamhetsscreena alla som söker hemtjänstinsats.
Debatt • Publicerad 15 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi får inte lämna äldre med psykisk ohälsa i ensamhet”, skriver Anna Zelvin (KD).
”Vi får inte lämna äldre med psykisk ohälsa i ensamhet”, skriver Anna Zelvin (KD).Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Flera insatser har inriktats på att identifiera vilka som i tysthet lider av ensamhet och möjligheterna till aktivering och gemenskap utökats. Det arbetet behöver fortsätta. När ohälsan och det psykiska måendet vacklar, är det fler åtgärder än goda levnadsvanor som krävs för att kunna åldras med ro och trygghet. Depression är i dag så vanlig hos äldre att det kan beskrivas som ett folkhälsoproblem. Aktuella siffror från Folkhälsomyndigheten visar att var tredje kvinna och var femte man över 77 år besväras av ångest. Detta måste vi ta på större allvar.

I Växjö får omsorgstagare möta yrkesskicklig personal inom vård och omsorg men med främst kompetens att möta de somatiska behoven. När det kommer till den psykiska omvårdnaden möter vår personal upp behoven efter bästa förmåga. Men för till exempel den kvinnan som har hemtjänstinsats och depression har betydligt mer omfattande behov och rätt att få möta en äldrekurator som samverkar med hemtjänstpersonal för att också tillgodose och möta hennes själsliga vårdbehov. Samhället i stort behöver ta äldres mentala hälsa på större allvar, liksom vi i Växjö behöver bli bättre på att uppmärksamma äldres själsliga mående. Symptom på psykisk ohälsa ses tyvärr många gånger som en del av åldrandet och uppmärksammas varken av den äldre, dennes anhöriga eller av sjukvårds- och omsorgspersonal. Så kan vi inte ha det!

Annons

Medvetenheten behöver generellt förbättras, vi måste bli bättre på att identifiera äldre som lider av eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa. Vi kristdemokrater ser att vi måste göra mer för att möta hela människans behov inom omsorgen.

Vi får inte lämna äldre med psykisk ohälsa i ensamhet. Vi vill därför fortsätta utöka kompetensen inom området. Det är dags att Växjö kommun inrättar äldrekuratorer inom omsorgen. Fler omsorgstagare ska ges möjlighet att få möta professionell kompetens också när det gäller den psykiska ohälsa. Våra medarbetare ska kunna få handledning från rätt yrkeskompetens. Vi kristdemokrater menar att det måste skapas bättre förutsättningar att stödja, förebygga och motverka äldre medborgare i behov av stöd vid psykisk ohälsa. Det är dags att vi inrättar äldrekuratorer i Växjö kommun. Det blir ett viktigt komplement till vår befintliga kompetens som finns inom äldreomsorgen idag.

Med hjärta för hela människan och ett tryggt åldrande.

Anna Zelvin, Kristdemokraterna, Vice ordförande omsorgsnämnden

”Fler omsorgstagare ska ges möjlighet att få möta professionell kompetens också när det gäller den psykiska ohälsa.”
Annons
Annons
Annons
Annons