GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skandal att exploatera skogen vid Mullestenen och söder om Domfällerör

Växjö kommun vill bygga 80 bostäder och exploatera skogen vid ”Mullestenen” och söder om Domfällerör/Hovshaga kyrkogård. En detaljplan benämnd Hovsdal har tagits fram. Undertecknad anser att detta är skandal. Ett plan helt i otakt med tiden. Jag är född 1967 och känner området sedan mer än 50 år då jag växte upp på Skogstorpsvägen strax intill.
Insändare • Publicerad 24 april 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Talltita är en av skogsfåglarna man träffar på i skogen vid ”Mullestenen” och söder om Domfällerör/Hovshaga kyrkogård, skriver biologen Christina Almqvist.
Talltita är en av skogsfåglarna man träffar på i skogen vid ”Mullestenen” och söder om Domfällerör/Hovshaga kyrkogård, skriver biologen Christina Almqvist.
Foto: Hasse Holmberg

Skogen är en av få kvarvarande tätortsnära varierade skogar i Växjös norra delar.

Skogen är sedan decennier använd som friluftsskog av skolorna i närområdet bland annat Hovskolan, Pilbäckskolan och Norregårdskolan och promenerande allmänhet. Den klassiska ”Mullestenen” var samlingsplats för Friluftsfrämjandets skogsmullegrupper redan på 1970-talet med legendariska mulleledare som Sam Wrangö, Lilian Hult och Kerstin Lennartsson med flera. Här fick barnen lära sig att vara rädda om naturen, växter och djur.

Skogen hyser rika biologiska värden. I vissa delar finns spår av skogsbete från äldre tider. I ett parti med äldre granar och tallar strax söder om Hovshaga kyrkogård och Domfällerör växer den vackra grönskimrande kammossan. Här träffar man på skogsfåglar som spillkråka, talltita och tofsmes. Både spillkråka och talltita finns med på Artdatabankens rödlista över hotade arter idag.

I Växjö kommuns egen förnämliga naturinventering över Domfällerör från 2011 (se Växjö kommuns hemsida) kan man läsa att flera granar och tallar i skogen söder om Domfällerör är imponerande grova och har en omkrets på 200-260 cm och att flera skogspartier har höga naturvärden och är värdefulla för friluftslivet. Hur tar totalexploateringsförslaget hänsyn till detta?

I exploateringsplanen nämns att barnen i ett nytt bostadsområde behöver gröna stråk och rekreationsytor. Det finns redan en fantastisk skog! Bevara den så barnen i Hovshaga får tillgång till riktig natur!

Växjö kommun, vakna upp! De tätortsnära skogarna med inslag av gamla grova tallar och granar som är kvar i Växjö är värdefullare ur natursynpunkt än många produktionsinriktade skogar på landsbygden. Alla talar om att vi skall bevara biologisk mångfald, rädda klimatet, stoppa framtida pandemier och främja den psykiska hälsan. En gammal varierad skog ger oss just alla dessa nyttigheter. Växjö, Europas grönaste stad, ni vill väl göra allt som står i er makt för att våra barn och barnbarn skall ha en framtid. Rädda då stadens värdefulla äldre skogar.

Jag föreslår att man börjar med skogen vid ”Mullestenen” och söder om Domfällerör och ”Hermans röse” och gör ett naturreservat.

Christina Almqvist, biolog, född och uppvuxen i Växjö

”Växjö kommun, vakna upp! De tätortsnära skogarna med inslag av gamla grova tallar och granar som är kvar i Växjö är värdefullare ur natursynpunkt än många produktionsinriktade skogar på landsbygden.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer