Skärpning på sociala medier

Jag ser varje dag äldre, medelålders och unga som skriver hat eller negativa kommentarer till unga på sociala medier. Ofta undrar jag vem är det som skriver så här?
Insändare • Publicerad 12 januari 2023 • Uppdaterad 13 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Melinda Prick (CUF).
Melinda Prick (CUF).

Så ibland går jag in och tar mig en titt. På Facebook får man då se att dessa profiler är riktiga människor och ofta har vuxna barn. De själva har barn i samma ålder som dessa personer som de skriver hat till. Många med mig tror nog att de som skriver hat på sociala medier är 14-åringar eller anonyma troll, vilket det kan vara, men det finns en skara personer som helt öppet skriver hat. De skäms inte ett skvätt, vilket i sig är helt oförståeligt.

Vad inte personer som skriver hatiska kommentarer förstår är att detta är ett demokratiskt problem. Unga som uttrycker sina åsikter på sociala medier möts i dag av hat och hot. Detta visar rapporter från både Organisationen för Sverige ungdomsföreningar (LSU) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Konsekvenserna för de unga som utsätts är självcensur och minskat politiskt engagemang, det vill säga unga vågar inte vara politiskt aktiva. De senaste åren ser vi att det partipolitiska engagemanget bland unga minskar. I dagens kommuner och regioner finns det få unga förtroendevalda. Det är bara att ta en titt på vilken kommun som helst.

Alla människor som finns på sociala medier behöver ta en funderare innan man kommenterar. Jag har därför samlat ihop fem frågor att tänka på innan man kommenterar på sociala medier:

• Hur kan min kommentar påverka personens mentala hälsa?

• Varför vill jag skriva detta?

• Är detta en konstruktiv kommentar som det går att ha en diskussion om?

• Är det någon som ens kommer bry sig om min kommentar?

• Har jag tänkt igenom detta och kan jag stå för det om en månad?

Som ung politiskt aktiv möts jag ibland av att den äldre generationen saknar fler unga som är politiskt aktiva, men de unga som faktiskt är politiskt aktiva möts av hat. Det är så synd att vuxna människor som borde vara de i samhället med störst konsekvens tänk väljer att bete sig på ett sätt som kränker och nedvärderar yngre. Den yngre generationen som vågar ta ställning, vågar vara en del av debatten och vågar ta plats.

Jag blir så otroligt trött på det politiska klimatet och på att vissa vuxna på internet inte kan bete sig. Nu är det dags att rannsaka sig själv och fundera över sitt beteende. Har du skrivit en dum kommentar? Om ja. Skärpning. Sluta genast.

Melinda Prick, distriktsstyrelseledamot CUF Kronoberg