unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Skolan måste stöttas mer kring hantering av covid-19

Lärarnas arbetsbelastning, som var hög redan före pandemin, har nu nått helt nya höjder. Dessutom är arbetsmiljön i skolans lokaler definitivt inte anpassad till de riktlinjer som gäller i övriga samhället.
Varje arbetsgivare och ansvarig kommunpolitiker i Kronoberg måste nu göra allt i sin makt för att se till att situationen i skolan blir hållbar, anser representanter för Lärarnas Riksförbund i Kronobergs län.
Varje arbetsgivare och ansvarig kommunpolitiker i Kronoberg måste nu göra allt i sin makt för att se till att situationen i skolan blir hållbar, anser representanter för Lärarnas Riksförbund i Kronobergs län.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I skolan går det inte hålla två meters distans, i skolan är det svårt att kommunicera med munskydd och visir på, i skolan förekommer nollbyte mellan lektioner vilket försvårar vädring, i skolan har vi sällan eller aldrig alternativa lokaler, utan vi använder oftast befintliga till max – och hur mycket vi än riskbedömer eller har dialog med huvudmännen är detta ett faktum.

I höstens coronakarusell fick lärarna bedriva när-, distans- och fjärrundervisning och dessutom extra undervisning för att försöka lappa och laga i de kunskapsluckor som uppstått tidigare. Detta samtidigt som lärarna behövde vikariera för sina sjuka kollegor.

Nu är det hög tid att på något sätt dra i nödbromsen. Lärare är inte supermänniskor som under månader förmår arbeta nära bristningsgränsen. Varje arbetsgivare och ansvarig kommunpolitiker i Kronoberg måste nu göra allt i sin makt för att se till att situationen i skolan blir hållbar; för lärare och studie- och yrkesvägledare, såväl som för elever.

Från och med 11 januari äger huvudmännen själva att besluta om distansundervisning i syfte att begränsa antalet elever som är samtidigt närvarande i skolans lokaler, eller minska trängsel i kollektivtrafiken. Tingsryds kommun har fattat ett sådant beslut som en förebyggande åtgärd. Övriga kommuner i Kronoberg väntar och ser.

Läget är inte bara ohållbart, det är direkt ohälsosamt. Om inget görs under våren för att säkerställa tillräckligt med personal, riskerar lärarkåren att bli sjuk av utmattning, om inte pandemin hinner före. Öka resurser och tillämpa åtgärder för att förhindra detta!

Kronobergs lärarkår är villig att även fortsatt göra sitt yttersta för att våra elever, era barn, ska kunna fortsätta lära sig under så säkra former som möjligt. Men vad gäller arbetsbelastningen är gränsen nådd. Politiker och arbetsgivare måste ta sitt ansvar: bara lokal handlingskraft kan rädda skolan från ännu en termin i coronakaos.

Pandemin i siffror: utebliven undervisning förra våren: kostnad 5,5 miljarder.

Ökning av vikarierande i grundskolan (täcka upp för sjuk kollega) 367%. (enkät bland våra skyddsombud)

Tina Alhbin, Lärarnas Riksförbund Ljungby

Ellinor Silvudden, Lärarnas Riksförbund Växjö

Johanna Ekros, Lärarnas Riksförbund Uppvidinge

Anders Johansson, Lärarnas Riksförbund Älmhult

Lina Hading, Lärarnas Riksförbund Tingsryd

Ulrika Runesson, Lärarnas Riksförbund Alvesta

Bertil Pålsson, Lärarnas Riksförbund Markaryd

Claes Juto, Lärarnas Riksförbund Lessebo

quote
Lärare är inte supermänniskor som under månader förmår arbeta nära bristningsgränsen.