GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skyddar vi naturen, tar vi också tag i klimatkrisen

Världen är inte i närheten av att nå klimatmålen i Parisavtalet och just nu befinner vi oss på en ohållbar väg mot 2,5 graders uppvärmning, och då om alla mål som satts faktiskt efterlevs. Vi måste halvera våra koldioxidutsläpp varje decennium och nå nettonollutsläpp senast 2050, för att leverera på Parisavtalet och klara oss från en skenande klimatkris.
Debatt • Publicerad 20 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ola Hansén, klimatexpert, WWF.
Ola Hansén, klimatexpert, WWF.

Den granskning av alla länders klimatplaner som FN gjorde 2021 visar att världen är långt från att nå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader.

Enligt WWF:s 2020 Living Planet Index har populationerna av ryggradsdjur, det vill säga däggdjur, fåglar, fiskar, amfibier och reptiler i genomsnitt minskat med 68 procent sedan 1970. 1 miljon djur och växtarter hotas av utrotning och mänskliga aktiviteter påverkar i dag hela två tredjedelar av jordens yta.

Vicki Lee Wallgren, avdelningschef skog och arter, WWF.
Vicki Lee Wallgren, avdelningschef skog och arter, WWF.

Vår civilisation kan inte överleva utan biologisk mångfald. Om vi vill återskapa och bibehålla en frisk planet som förser oss med naturresurser som grödor från jordbruket, fisk i haven, färskt vatten att dricka och ett stabilt klimat, måste vi vända den negativa trenden. Vi riskerar nu att förlora ekosystemtjänster som uppskattas till ett värde två gånger så stort som den globala BNP:n.

Naturbaserade lösningar, alltså att arbeta med åtgärder som på olika sätt skyddar och återställer natur, har stor potential att bidra till en lösning på båda kriserna. Rätt genomförda kan naturbaserade lösningar inte bara bromsa klimatutsläpp och öka naturens motståndskraft mot klimatförändringar, utan också stödja biologisk mångfald och bidra till rättvis utveckling. Några exempel på naturbaserade lösningar som både minskar mängden klimatgaser i atmosfären och bidrar till att främja biologisk mångfald är återställande av våtmarker och skydd samt återställande av mangroveträsk samt att avsätta skog med rika ekosystem.

Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF.
Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF.

Skogen är avgörande för biologisk mångfald, exempelvis lever hälften av jordens arter i världens regnskogar, men skogen har också stor påverkan på klimatutsläpp. Världens skogar innehåller enorma mängder bundet kol. Utsläppen av koldioxid från avskogning och förstörelse av skog uppgår till cirka 12 procent av alla växthusgaser i dag. Bedriver vi ett mer ansvarsfullt skogsbruk utan avskogning, eller låter skogen vara orörd, skulle skogens kol fortsätta vara bundet och samtidigt gynna den biologiska mångfalden.

Med naturbaserade lösningar kan vi skydda, återställa och förvalta både natur och samhällen. Vi skapar motståndskraft mot klimatförändringar och mildrar klimateffekter, minskar risken för naturkatastrofer och förbättrar människors hälsa och livskvalitet. Naturen och människors välbefinnande hör ihop.

Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF

Ola Hansén, klimatexpert, WWF

Vicki Lee Wallgren, avdelningschef skog och arter, WWF

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.