Annons

Slå vakt om biståndet

Kvinnor i utsatta länder drabbas särskilt hårt av klimatförändringar. Om vi i Sverige menar allvar med en feministisk utrikes- och utvecklingspolitik för fred och global rättvisa är det inte läge att sänka biståndet. Tvärtom. Miljöpartiet vill, i motsats till regeringen, höja biståndet till 1,25 procent för de kvinnor och barn som drabbats värst av klimatförändringarnas konsekvenser.
Debatt • Publicerad 17 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimatförändringarna och förstörelsen av såväl ekosystem som skog och hav är det absolut största hotet mot människors hälsa, säkerhet och liv i världen i dag, skriver artikelförfattarna.
Klimatförändringarna och förstörelsen av såväl ekosystem som skog och hav är det absolut största hotet mot människors hälsa, säkerhet och liv i världen i dag, skriver artikelförfattarna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klimatförändringarna och förstörelsen av såväl ekosystem som skog och hav är det absolut största hotet mot människors hälsa, säkerhet och liv i världen i dag. Särskilt utsatta är kvinnor och barn. Därför är kampen om klimatet och energiomställningen också en feministisk utrikespolitik prioritering för Miljöpartiet.

Av de totala utsläppen står höginkomstländer för 86 procent, medan låg- och medelinkomstländer endast står för 14 procent. Män står för den absoluta majoriteten av utsläppen i samtliga höginkomstländer. Trots detta är det kvinnor och barn i låg- och medelinkomstländer som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Annons

När regeringen valt att minska biståndet med historiskt stora avräkningar beräknas så mycket som varannan krona som i dag går till klimat- och miljörelaterade insatser att försvinna. Det är pengar som används till civilsamhällets miljö- och utvecklingsarbete i Indien, till utvecklad vattenförvaltning i Bolivia och till att stötta småskaliga kvinnliga lantbrukare i Sri Lanka, i syfte att stärka deras självbestämmande och utveckla mer miljömässigt hållbara odlingssystem.

År 2050 förväntas klimatförändringarnas konsekvenser ha satt 1,2 miljarder människor i flykt. Trots detta tävlar resterande partier i riksdagen om vem som kan göra det billigast för höginkomsttagare att fortsatt öka utsläppen och förvärra situationen för miljontals kvinnor och barn.

Biståndet ska användas till att påskynda utfasningen av fossil energi och möjliggöra investeringar i förnybart. Parallellt med detta ska vi också sätta fokus på kvinnors rättigheter, politiskt deltagande och ekonomisk egenmakt.

Miljöpartiet vill:

• höja biståndet till 1,25 procent av BNI

• fortsätta driva en feministisk utrikespolitik som sätter fokus på kvinnors rättigheter

• att Sverige ska vara en ledande kraft i den globala klimatomställningen och investera i klimat- och miljöarbete i fattiga länder

I takt med ökade utsläpp och förvärrade klimatförändringar försämras förutsättningarna för världens kvinnor och barn. Att i ett sådant läge sänka biståndet och göra det billigare för människor i höginkomstländer att släppa ut mer är inte att stå på barrikaden för jämställdhet och den feministiska utrikes- och utvecklingspolitiken.

Maria Ferm, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson

Magnus P. Wåhlin, kandidat till riksdagen, ledamot av partistyrelsen

”Biståndet ska användas till att påskynda utfasningen av fossil energi och möjliggöra investeringar i förnybart.”
Annons
Annons
Annons
Annons