GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Släpp inte kontrollen för Ryttmästargårdens framtid

Det är med stor förvåning vi läser Smålandsposten den 10 april att styrelsen för Smålands museum vill sälja Ryttmästargården för summan 300 000 kronor, där endast en köpare presenteras. Vad grundar man ett sådant beslut på? Det är väl brukligt att mer än ett företag får möjlighet att lägga ett bud vid försäljning.
Debatt • Publicerad 14 april 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kerstin Axén-Krag (MP) och Lena Johansson (MP) skriver om Ryttmästargården.
Kerstin Axén-Krag (MP) och Lena Johansson (MP) skriver om Ryttmästargården.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Ryttmästargårdens läge vid Helgasjön intill Kronobergs slottsruin är unikt och ingår som en del i vårt kulturarv. Det är ett mycket kärt besöksmål för Växjös kommuninnevånare och turister. Möjligheten att ta sig ut på Helgasjön med Ångaren Thor höjer upplevelsen vid ett besök.

Därför är det viktigt att restaurangen drivs på ett sätt så att det smälter in i denna miljö. Det hyresavtal som nu finns med Skåres konditori har säkert fungerat bra, men det finns en risk med att sälja ut Ryttmästargården. Man förlorar därmed kontrollen över vad som kommer att hända med verksamheten i framtiden.

Vi anser att Ryttmästargården och dess verksamhet skall ingå som en helhet i området kring slottsruinen. Vad finns det för visioner och hur går diskussionerna om hur man kan utveckla detta området, så att det kan bli ett än mer intressant besöksmål för turister och allmänhet?

Låt den diskussionen börja nu innan man fattar beslut om försäljning av Ryttmästargården.

Miljöpartiet har ingen representation i Smålands museums styrelse och vi vill därför framföra våra synpunkter såhär.

Kerstin Axén-Krag (MP)

Lena Johansson (MP)

”Det hyresavtal som nu finns med Skåres konditori har säkert fungerat bra, men det finns en risk med att sälja ut Ryttmästargården. Man förlorar därmed kontrollen över vad som kommer att hända med verksamheten i framtiden.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.