Annons

Slopat investeringsstöd får stora konsekvenser för Kronoberg

I våras kritiserade vi socialdemokrater i en debattartikel i Smålandsposten ( den 12/3) att KD, M och SD i riksdagen röstat igenom en nationell budget som slopat investeringsstödet för bostäder. När de nu har tagit regeringsmakten tillsammans står det klart att investeringsstödet inte kommer tillbaka. Det står också klart att även en del av de som redan har sökt före angivet datum inte kommer att få ta del av stödet.
Debatt • Publicerad 24 november 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ryssbygymnasiet.
Ryssbygymnasiet.

Slopandet av investeringsstödet kommer att få stora negativa konsekvenser för byggandet och boendet runt om i hela landet. Kronoberg är inget undantag. Här drabbas exempelvis satsningen på om- och nybyggnation av internatbostäder på Ryssbygymnasiet hårt.

Ryssbygymnasiet bedriver flera viktiga utbildningar, bland annat inom skogsbruk och jakt. Utbildningarna har riksintag, vilket innebär att elever från hela landet går på skolan. I dag bor 150 elever bor på skolans slitna internat. Över 170 elever väntas bo i det nya internatet.

Annons

Beslutet om nybyggnation på Ryssbygymnasiet togs före det datum som aviserats som slutgräns för att kunna ta del av investeringsstödet. Detta var viktigt eftersom hyran utan investeringsstödet beräknades öka med 1000 kronor per lägenhet och månad. Det är en ökning de flesta gymnasieelever inte har råd med.

Nu står det klart att Ryssbygymnasiet, trots att beslut tagits och ansökan skickats in i tid, inte kommer få ta del av investeringsstödet. Det har den nya regeringen satt stopp för. Totalt saknas nu 27 miljoner.

Vår debattartikel i våras hade den för situationen passande rubriken ”Dålig nationell bostadspolitik från KD, M och SD drabbar också Kronoberg”. Det hade varit intressant att höra vad Ryssbygymnasiets ordförande Patrik Åkesson (KD) tycker om det beslut hans eget parti har tagit och hur han ser på de konsekvenser som det nu får för Ryssbygymnasiet och andra byggnationer i Kronoberg.

Många vi pratar med i byggbranschen är kritiska till slopandet av investeringsstödet och oroliga för vad detta kommer att innebära. Varken de eller vi skulle bli förvånade om detta på sikt leder till ett minskat byggande, inte minst på mindre orter. Det är beklagligt – vi behöver fler bostäder, inte färre.

Helen Bengtsson (S), vice ordförande för Ryssbygymnasiet

Joakim Pohlman (S), 2:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons