Annons

Snabbt agerat av en ny regering att både bryta flera vallöften och försämra klimatpolitiken på bara en månad

Replik på debattartikeln av Oliver Rosengren i Smålandsposten den 8 november.
Replik • Publicerad 21 november 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Ulf Kristersson (M), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och i bakgrunden Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) under EU-politiska partiledardebatten i riksdagens plenisal.
Statsminister Ulf Kristersson (M), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och i bakgrunden Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L) under EU-politiska partiledardebatten i riksdagens plenisal.Foto: Stefan Jerrevång / TT

Oliver Rosengren (M) försöker göra gällande att regeringen uppfyller sina vallöften och sänker el- och bränslepriser. Sanningen är ju att regeringen sviker sin löften på så gott som alla områden.

Rosengren har lite otur. Samtidigt som han går ut och deklarerar att nu förbereds det för ny kärnkraft i Sverige så går den tyska energijätten Uniper ut och deklarerar att de inte under några omständigheter kommer att investera i ny kärnkraft i Sverige (eller för den delen någon annanstans). Det är helt enkelt inte lönsamt, oavsett vad regeringen gör. Strax därefter meddelade dessutom Ringhals vd att det inte tekniskt möjligt att återstarta nedlagda kärnkraftverk – vilket regeringspartierna tycks ha trott. Samtidigt finns nu uppenbar risk att planerade investeringar i havsbaserad vindkraft uteblir på grund av regeringens signaler – något som försätter Sverige och svensk industri i en uppenbar risk för elbrist framöver. Budskapet från näringslivet har ju varit tydligt, prioriteringen måste vara fortsatt snabb utbyggnad av havsbaserad vindkraft, snarare än orealistiska planer på att det går att snabbt bygga ut kärnkraften. Risken är uppenbar att effekten av regeringens agerande är högre elpriser och inte minst minskad omställning till förnyelsebar energi.

Annons

Rosengren skriver också ”Bensin- och dieselpriserna ska ner med fem kronor per liter vid pump. Det var Moderaternas löfte.” Problemet är ju att den faktiska skattesänkningen är 14 öre! Rosengren räknar själv det till en krona vid pump men menar på något sätt ändå att det uppfyller löftet om fem kronor. Sedan trasslar han in sig i en bortförklaring om att reduktionsplikten inte kan sänkas snabbare på grund av långa kontrakt hos bränslebolagen. Nu är ju inte kontraktslängden vid bränsleinköp något som plötsligt förändrades den 11 september i år utan något som var väl känt redan före valet. Så jo, Moderaterna kan och bör lastas för att de före valet utlovar saker de efter valet inte kan hålla.

Än allvarligare är väl att politiken som helhet, både när det gäller energi och drivmedel, leder till kraftigt försämrad klimatpolitik. Försämrad och försenad omställning av energisystemet och kraftig minskning av biodrivmedel samtidigt som elektrifieringen av transportsektorn nu avstannar blir resultatet. Det är onekligen snabbt agerat av en ny regering att både bryta flera vallöften och kraftigt försämra klimatpolitiken på bara en månad. Den massiva kritiken från svikna väljare, klimatforskare, näringsliv och många andra förvånar inte. Men bekymrar – Sverige borde vara ett föregångsland när det gäller omställning, det förbättrar både klimatet och skapar jobb i Sverige. Och besvikelsen hos många länder i världen är stor när Sverige på klimatmötet COP27 tagit av sig ledartröjan och sällar sig till länder som minskar klimatinvesteringarna.

Tomas Eneroth (S), riksdagsledamot


Monica Haider (S), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons