Socialdemokraterna gör det som krävs för att rädda svenska jobb
Coronapandemin har drabbat Sverige hårt. För att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet har regeringen överlämnat tolv extra ändringsbudgetar till riksdagen år 2020 och fyra stycken hittills under 2021, utöver de sedvanliga vår- och höständringsbudgetarna. Totalt rör det sig om åtgärder om mer än 200 miljarder kronor.
Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad. Inget annat EU-land har så stor andel av befolkningen i arbete. När Stefan Löfven tillträdde som statsminister i september 2014 var sysselsättningsgraden för åldrarna 20 till 64 år 80,05 procent. I december 2020 – mitt under coronakrisen – var den 80,96 procent. När den var som högst i juni 2018 var den 82,46 procent. Så sysselsättningen har inte gått ned under Stefan Löfvens tid som statsminister.
Ännu högre ligger arbetskraftsdeltagandet, alltså personer som antingen arbetar eller aktivt söker arbete. Arbetskraftsdeltagandet i åldrarna 20 till 64 år i december 2020 – mitt i coronakrisen – var 87,76 procent. Det är den högsta nivån sedan i juni 1991! Arbetskraftsdeltagandet har bara gått ned marginellt i Sverige och har redan återhämtat sig, med reservation för att pandemin inte är över. Det gör också att arbetslösheten ökat i Sverige då fler söker jobb. I många andra länder, som till exempel Frankrike, har arbetslösheten gått ned (!) under pandemin men det beror främst på att restriktioner hindrat folk att ta jobb och att de därför i statistiken syns som utanför arbetskraften – inte som i Sverige som arbetslösa.
Med tanke på det exceptionellt höga arbetskraftsdeltagandet är det märkligt att Anna Tenje och Oliver Rosengren talar om att regeringen accepterar passivitet från arbetslösa. Ja, när coronapandemin tvingar fram restriktioner och uppmaningar att om möjligt arbeta hemma och inte vara på jobbet så har även en del aktivitetsinsatser stängt ned. För att inte det ska leda till att de sökande förlorar ersättning så har regeringen beslutat att göra undantag från aktivitetskravet under pandemin. Enligt artikelförfattarna är det inget som accepteras i Växjö, alla ska delta i aktiviteter. Det är en ganska anmärkningsvärd nonchalans mot de insatser som görs för att hindra smittspridningen – att tvinga arbetssökande att fysiskt vara på plats på detta sätt.
Tyvärr är inte krisen över och vi kommer under lång tid få kämpa med insatser mot den arbetslöshet som följer. Socialdemokraterna kommer göra det som krävs för att rädda svenska jobb och företag.
Monica Haider (S), riksdagsledamot
Malin Lauber (S), kommunalråd i opposition, Växjö
”Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad. Inget annat EU-land har så stor andel av befolkningen i arbete.”