Annons

Stärk arbetarna på arbetsmarknaden

Sveriges ekonomi är starkare än på mycket länge. Vi har hög tillväxt, låg arbetslöshet och rekordmånga människor i arbete.
Debatt • Publicerad 13 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Allt för många går till jobbet med en otrygg anställning, skriver Monica Haider och Jenny Sjöström.
Allt för många går till jobbet med en otrygg anställning, skriver Monica Haider och Jenny Sjöström.Foto: Adam Ihse/TT

Det är glädjande för alla som nu går till jobbet, såväl som för samhället i stort. En hög sysselsättning är förutsättningen för att kunna bygga ett starkare samhälle, där välfärden finns där för dig när du behöver den.

Men allt för många går till jobbet med en otrygg anställning. Det kan vara en allmän visstidsanställning, en stressig eller rent av farlig arbetsmiljö som arbetare går till varje dag. Så kan och ska vi inte ha det. Socialdemokraterna vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden, en säker arbetsmiljö och schyssta villkor på jobbet. Alla jobb ska vara trygga. Därför går vi till val med en handlingsplan för en tryggare arbetsmarknad, där vi vill:

Annons

1. Ha trygga anställningar, genom att avskaffa allmän visstidsanställning, stärkta rätten till heltid och begränsa delade turer.

2. Stoppa hyvlingen. Anställningsskyddet ska omfatta de timmar som finns på anställningskontraktet.

3. Reglera arbetskraftsinvandringen till bristyrken. Jobb där det inte råder brist på arbetskraft ska i första hand tillsättas med arbetslösa personer som redan bor i Sverige.

4. Sätta stopp för missbruk av subventionerade anställningar. Oseriösa och kriminella företag ska inte kunna sko sig på skattebetalarnas bekostnad och få konkurrensfördelar genom missbruk av subventionerade anställningar.

5. Bekämpa arbetslivskriminaliteten och den osunda konkurrensen, genom exempelvis fördjupad myndighetssamverkan och skärpta ID-kontroller i riskutsatta branscher.

6. Ha schyssta villkor i offentliga upphandlingar. Kollektivavtalsenliga löner och villkor ska gälla.

7. Sätta stopp för lönedumpning på svenska arbetsplatser. Lika lön för lika arbete ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

8. Stärka skyddet mot trakasserier i arbetslivet. Arbetet med att motverka sexuella trakasserier på jobbet måste förbättras.

9. Se ett stärkt regelverk för bättre arbetsmiljö – ingen ska dö på jobbet. Nollvisionen för dödsolyckor på arbetet ska utvecklas. Psykosocial ohälsa, som främst drabbar kvinnor, ska kartläggas och bekämpas.

10. Möjlighet till förbättrad omställning på arbetsmarknaden behöver förbättras, genom exempelvis utökade möjligheter till kompetensutveckling för anställda.

Annons

Vår plan för arbetsmarknaden handlar om att skapa trygghet för den enskilde arbetaren, vilket på sikt stärker samhället. Vi socialdemokrater kommer alltid att stå på arbetarnas sida. Därför kommer vi aldrig acceptera förslag som kommer slå hårt mot de som arbetar, som försämrad anställningstrygghet, lagstiftad lönesänkning, förlängda provanställningar och ”enkla jobb”.

Det är Moderaterna och Sverigedemokraternas melodi, en melodi som går i moll för alla Sveriges löntagare.

Monica Haider, riksdagsledamot Socialdemokraterna, Jenny Sjöström, vice ordförande LO-facken i Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons