GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stärk bröstcancerscreeningen i Kronoberg!

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Varje år drabbas omkring 8 000 kvinnor, vilket är nästan en kvinna i timmen.
Debatt • Publicerad 1 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sedan flera år finns ett nationellt screeningprogram som innebär att alla kvinnor över 40 år regelbundet kallas till mammografi och får genomgå undersökningen avgiftsfritt.
Sedan flera år finns ett nationellt screeningprogram som innebär att alla kvinnor över 40 år regelbundet kallas till mammografi och får genomgå undersökningen avgiftsfritt.Foto: Christine Olsson/TT

Sedan flera år finns ett nationellt screeningprogram som innebär att alla kvinnor över 40 år regelbundet kallas till mammografi och får genomgå undersökningen avgiftsfritt. Detta, tillsammans med att forskningen gör hela tiden framsteg, gör att prognosen för bröstcancer har förbättrats – den relativa överlevnaden är 90 procent fem år efter diagnos. Bröstcancer är trots det den cancerform som orsakar näst flest dödsfall bland kvinnor i Sverige. Detta talar för att mer behöver göras för att upptäcka fler fall så tidigt som möjligt.

Varje år redogör Bröstcancerförbundet för aktuell forskning och statistik i Bröstcancerrapporten. I rapporten 2019 lyftes exempelvis frågan om individanpassad bröstcancerscreening som ett sätt att upptäcka fler fall av bröstcancer så tidigt som möjligt, inte minst kopplat till det som ibland kallas ”täta bröst”. Ökad brösttäthet är enligt rapporten en av de starkaste riskfaktorerna för bröstcancer – risken för bröstcancer är 4–6 gånger större för kvinnor med mycket täta bröst om man jämför med kvinnor med liten täthet. Cirka 40 procent av alla kvinnor mellan 40 och 74 år har så kallade ”täta bröst”. Individanpassad bröstcancerscreening skulle exempelvis kunna innebära att den som har ”täta bröst” får utökad undersökning som komplement till mammografi.

Ett annat exempel på hur fler fall skulle kunna upptäckas är att låta fler kvinnor ingå i screeningprogrammet. I dagsläget slutar screeningprogrammet efter 74 års ålder i Kronoberg. Kvinnor kan efter den åldern genomgå mammografi men behöver då boka och betala avgiften själva. Från flera håll, exempelvis i några regioner, har frågan om att helt ta bort den övre åldersgränsen och avgiftsbefria mammografi lyfts.

Vi vet att tiden är en viktig faktor när det gäller överlevnad i cancer. När det finns chans att stärka screeningverksamhet för att upptäcka fler cancerfall i tid tycker Socialdemokraterna att Region Kronoberg ska se över de möjligheterna.

Därför har vi i en motion föreslagit att regionen ska se över möjligheterna att införa individanpassad bröstcancerscreening, utöka eller helt ta bort den övre åldersgränsen för screening av bröstcancer och avgiftsbefria all bröstcancerscreening. Vi hoppas att det moderatledda styret håller med om vikten av att stärka bröstcancerscreeningen i Kronoberg, röstar bifall till vår motion och att fler liv på så sätt kan räddas.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.