Stoppa dödsdomarna i Iran

I en landsomfattande kampanj kräver Amnesty International att den iranska regimen ska upphöra med dödsdomar och avrättningar av demonstranterna i landet.
Debatt • Publicerad 1 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En manifestation till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati och frihet på  Gustaf Adolfs Torg i Stockholm.
En manifestation till stöd för det iranska folkets kamp för demokrati och frihet på Gustaf Adolfs Torg i Stockholm.Foto: Maja Suslin/TT

I september 2022 greps den 22-åriga Masha Amini av den iranska sedlighetspolisen. Hennes huvudsjal, hijab – obligatorisk för kvinnor alltsedan revolutionen 1979 – täckte inte håret i tillräcklig grad. Några dagar senare var Masha död. Av en hjärtattack enligt polisen. Mera sannolikt till följd av den misshandel hon utsatts för. FN:s experter fördömde 22 september polisens våldsanvändning och hänvisade till vittnesrapporter om att Masha blivit svårt slagen då hon befann sig i häkte.

Redan 16 september startade omfattande protester som snabbt spred sig över Iran. Kvinnor och skolflickor har ofta spelat en ledande roll och krävt ett slut på tvånget att bära hijab men också en radikal förändring av det islamistiska styret.

27 januari i år uppgav människorättsorganisationen Iran Human Watch att minst 488 demonstranter, däribland 64 minderåriga, har dödats av landets säkerhetsstyrkor under protesterna. Enligt vittnesmål använder sig polisen av tortyr, framtvingade bekännelser, skenavrättningar och hot mot familjemedlemmar.

I demonstrationernas spår har fyra män avrättats genom hängning, en av dem offentligt. Ytterligare fler är dömda till döden och Amnesty International varnar för att upp till 26 personer, däribland tre barn, riskerar att avrättas inom kort.

Dödsstraff tillämpas oftare i Iran än i något annat land som vi har uppgifter om. Människorättsorganisationer beräknade att över 500 människor avrättats i landet under 2022 – en ökning med närmare 90 procent sedan föregående år. Ett av dödsstraffets syften är att tysta politisk opposition och skapa fruktan hos befolkningen.

Vi inom Amnestys Grupp 24 i Växjö vädjar till tidningens läsare: Underteckna uppropet mot dödsdomarna i Iran! Redan har fler än 60 000 människor i Sverige skrivit under!

Amnestys Grupp 24 i Växjö

Genom Gudrun Ahlgren, Ulf Carlsson

”Redan 16 september startade omfattande protester som snabbt spred sig över Iran. Kvinnor och skolflickor har ofta spelat en ledande roll och krävt ett slut på tvånget att bära hijab men också en radikal förändring av det islamistiska styret.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.