GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stoppa politisk aktivism i kyrkan!

Kyrkan har funnits i Sverige i över 1 000 år. Det är en lång tid av tradition, kulturarv och gemenskap. Kyrkan är Sveriges största folkrörelse och en grundpelare och trygghet i mångas liv. Tyvärr har aktivism letat sig in i kyrkans ledning på högsta nivå.
Debatt • Publicerad onsdag 06:00
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

Vissa anställda och förtroendevalda hanterar medlemmarnas förtroende på ett sätt som gör att många inte känner sig hemma utan väljer att gå ur svenska kyrkan. Ett antal exempel från olika delar av Sverige måste nämnas.

• Sofia församling i Stockholm anställer en Imam.

• Biskop Antje Jackelén gjorde ett politiskt ställningstagande i sin predikan och talade sig varm för en demonstration mot att SD blivit demokratiskt invalda i riksdagen. 

Biskop Eva Brunne anser sig ha mer gemensamt med muslimer än kristna till höger om Socialdemokraterna och densamma föreslog även att riktningen mot Mecka skulle ritas in på golvet i kyrkan samt att korset skulle täckas över eller bäras ut för att välkomna muslimer.

• Prästen och kyrkliga kommunikationschefen Gunnar Sjöberg anser att det är ”uppviglande och okristligt” att bära korset. Biskop Fredrik Modéus hoppas få höra såväl böneutrop som klockringning i Växjö stad. Domprost Mats Hermansson ringde i kyrkklockorna för att tysta ett borgerligt seminarium.

• Stiftsadjunkt, Anna-Karin Hammar, bjöd in till workshop för palestiniernas situation – på minnesdagen för Kristallnatten!

• ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” (tidigare Broderskapsrörelsen) har skrivit på en överenskommelse med Sveriges muslimska råd om att SMR ska få mer inflytande i samhället genom att kvoteras in på exempelvis riksdagslistor. Svenska kyrkan har helt förlorat sin kompass.

Sverigedemokraterna kommer att kämpa för att det kulturfientliga experimentet i kyrkan upphör.

Kyrkan behöver företrädare som står upp för ett bevarande av vår traditionella kyrka på alla beslutsnivåer. Den kulturskatt som våra kyrkor utgör, liksom det som finns inom deras väggar och i omgivningarna runt dess byggnader, måste skyddas. Vi vill stoppa den smygande avkristningen av vår folkkyrka innan det är för sent.

Du som funderar på att gå ur Svenska kyrkan för att du inte är nöjd med utvecklingen, gör inte det! Stanna kvar (eller begär återinträde) och rösta med oss för en förändring i stället. Tillsammans kan vi arbeta mot ett återupprättande av vår stolta kristna kyrka och dess kulturarv.

Använd din rösträtt och gå till valurnan den 19 september!

Pernilla Wikelund, SD Växjö med kandidater för nomineringsgrupp Sverigedemokraterna Kronoberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.