GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stoppa utsläppen nu innan det är för sent!

Våra koldioxidutsläpp är i dag det största hotet mot såväl människor och natur.
Därför måste vi se till att stoppa utsläppen NU innan det är för sent.
Det räcker inte att snacka om vad som ska göras någon gång i framtiden.
För att rädda framtiden krävs handlingskraft NU.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Greta Thunberg från Fridays for future protesterar utanför riksdagen i Stockholm, förra fredagen. I morgon är det dags för global strejk i bland annat Växjö.
Greta Thunberg från Fridays for future protesterar utanför riksdagen i Stockholm, förra fredagen. I morgon är det dags för global strejk i bland annat Växjö.
Foto: Fredrik Sandberg

Såväl FN:s rapport om klimatet liksom verkliga händelser som stora skogsbränder och svåra översvämningar och torka visar att koldioxidutsläppen inte bara är ett hot mot framtidens generationer utan mot människor i Sverige och hela resten av världen nu.

Det gäller för politikerna, storföretagen och för oss privatpersoner att lyssna på forskarna. De visar att extremväder är en följd av de klimatförändringar som är en följd av att vi människor släpper ut alldeles för mycket koldioxid på en rad olika sätt. Likaså visar forskarna att det krävs snabba förändringar för att stoppa detta.

Vi i Fridays for future anser att det behövs ett systemskifte.

Vi behöver ett systemskifte för att vårt sätt att leva och producera inte är hållbart. I jakt på snabba vinster så tillverkar storföretagen mer prylar än vad jorden klarar av och mer prylar än vi behöver.

De som framför allt får betala priset är världens urfolk, kvinnor och arbetare. Därför kräver vi i Fridays for future klimaträttvisa.

Tanken är att omställningen måste genomföras solidariskt med gemensamma krafter så att alla världens folk får samma möjlighet att leva ett gott liv på en välmående planet.

Många politiker har länge talat om att minska koldioxidutsläppen för deras väljares skull. Ändå har de i alldeles för hög utsträckning nöjt sig med att tala mångordigt i stället för att stoppa utsläppen snabbt.

Andra politiker vill till och med öka utsläppen av koldioxid med hjälp av sänkt skatt.

När det är val nästa år behöver vi välja in politiker som vill oss och planeten väl och som vidtar snabba konkreta åtgärder för att stoppa utsläppen. Politikerna måste också se till att de beslut de tar för att stoppa klimatförändringarna verkligen genomförs.

Växjö kommun borde utlysa klimatnödläge NU. De lokala politikerna borde agera för att deras partikamrater i hela Sverige borde agera för att rädda skogarna i hela landet. Växjö kommun borde omedelbart sluta att subventionera koldioxidutsläpp på flygplatsen. De borde också stoppa Los Angeles-lösningen vid Fylleryd, som också kommer att öka utsläppen av koldioxid och förstöra den biologiska mångfalden i skogen.

Vi väljare kan påverka klimatutsläppen på flera sätt än att välja bort de politiker som är klimatets fiender. Det finns faktiskt en del vi kan göra själva också.

Om vi börjar ägna oss mer åt musik, teater, konst, film och böcker, att vara ute i naturen och umgås med varandra än att samla högar med prylar som vi inte behöver för vår överlevnad så kommer vi en lång väg.

För att tydligt göra klart att vi kräver stopp för koldioxidutsläppen ordnar vi i Gretas rörelse Fridays for future i morgon den 22 oktober en global strejk. Alla ni som vill göra något emot utsläppen är välkomna till Speakers corner på Storgatan i Växjö klockan 15. Där blir det tal och musik och sedan ett demonstrationståg till kommunhuset.

Robert Armblad, Tensaye Lindquist, Jan Alldén, Hélène Svenberg, Anna Hjelmer, Jonas Strandh, Lars Edqvist

Fridays for future i Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.