GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Studieförbunden har en viktig roll i ett demokratiskt samhälle

Vid kultur och fritidsnämndens möte den 10 november antogs internbudgeten. Sverigedemokraterna hade där ett eget förslag att dra in bidrag på två miljoner kronor till studieförbunden i Växjö kommun.
Debatt • Publicerad 22 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Deras motivering var att pengar inte ska gå till studieförbunden där syftet är att stärka integration och kunskaper i svenska språket. Med den motiveringen drar de också in bidrag till all annan verksamhet som studieförbunden kan erbjuda, då de tycker att var och en kan betala sina kurser själv.

Sverigedemokraterna visar nu tydligt att de vill försvåra integrationen av våra nyanlända och man kan undra varför. Det är ju känt att de är kritiska mot det mångkulturella samhället som de menar hotar det nationella arvet och den svenska kulturen.

En av de viktigaste faktorerna för att kunna integreras i samhället är att man lär sig det svenska språket. Genom språket lär man sig också hur samhället fungerar, man klarar skolan bättre, det blir lättare att komma in på arbetsmarknaden och hitta svenska vänner. Vad har Sverigedemokraterna för människosyn som motarbetar människor som flytt från krig och förföljelse att skapa ett bättre liv i vårt land?

Studieförbunden har en viktig och lång tradition av folkbildning. Det finns 10 studieförbund i hela landet och i vår kommun. Målet är bildning, som ska ge alla en möjlighet att öka sin kunskap i form av personlig utveckling, att uppleva eller att utöva kultur och bli delaktiga i samhället. Genom att mötas, samtala, reflektera och lära sig nytt tillsammans skapas en förståelse för sig själv och för omvärlden. Genom studieförbundens verksamhet ges alla möjlighet till lärande, inte bara de med en stor plånbok.

I dag finns det starka krafter som vill lägga ned folkbildningsarbete. Det gäller inte oss miljöpartister. Vi anser att studieförbunden är en viktig del av vårt demokratiska samhälle och vill inte som Sverigedemokraterna dra in de kommunala bidragen till denna viktiga verksamhet.

Vi menar att studieförbunden har en viktig roll när det gäller vår världs, vårt lands och vår kommuns utmaningar att ställa om till ett mer hållbart, sammanhållet, demokratiskt och jämställt samhälle.

Lena Johansson (MP), ledamot i kultur- och fritidsnämnden

Veronica Wihman (MP), ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.