Sverige behöver fler företagande kvinnor
Drygt 26 procent av landets företagare är kvinnor. Det är en siffra som placerar oss i bottenligan bland EU-länderna, där andelen kvinnor som driver företag är i snitt 33 procent. Det är uppenbart att kvinnor är i minoritet bland företagare i flera länder, men att Sverige är nästan sämst i klassen är ett rejält underbetyg.
Ett jämställt företagande är i grunden en frihetsfråga. Kvinnor och män ska ha lika förutsättningar att försörja sig och att driva sina idéer. Samtidigt bildas fyra av fem jobb i företag. Utan de små företagen kommer både landsbygd och stadskärnor att bli fattigare, och människors valmöjligheter färre.
Den sektor där kvinnors företagande dominerar är vård och omsorg samt utbildning. Det är också i dessa sektorer som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill begränsa möjligheterna till bra verksamhet och att kunna försörja sig som företagare. Samtidigt ser S och V inga problem i att företag som vanligtvis ägs av män gör stora vinster – på skattepengar – genom att bygga sjukhus, skolor och vägar. Det är skillnad på kvinnor och mäns vinstuttag, enligt S och V.
Centerkvinnorna anser att tjänster inom välfärdssektorn som utförs på ett högkvalitativt sätt är bra tjänster. Om en privat aktör kan genomföra en tjänst, som att ge vård eller utbildning, för samma peng som en offentlig ska den inte stoppas. Att företagarna som driver små hemtjänstföretag eller byaskolor blir mångmiljonärer är en farlig villfarelse, och för Centerkvinnorna är vinstförbud en styggelse. Förutom att värna de kvinnor som på ett förtjänstfullt sätt runt om i landet levererar välfärdstjänster till människor som det offentliga har svikit, vill vi att fler kvinnor ska kunna driva företag i alla sektorer.
Centerkvinnorna vill att statligt riskkapital och fler företagsstöd, både nationella och regionala, fördelas mer jämställt. Därtill vill vi inrätta nätverk för kvinnor som vill starta eller som redan driver företag, där företagare kan stötta och finna utbyten av varandra. Vi vill också att socialförsäkringar för företagare stärks med en mer generös bedömning av sjukpenninggrundade inkomst och en mer flexibel föräldraförsäkring.
Med jämställda stöd, ökad medvetenhet och en bättre trygghet kan Sverige klättra ur bottenligan till toppen, och nå ett jämställt företagande.
Centerkvinnorna Kronoberg
Judit Svensson, Lagan, ordförande
Gudrun Holmberg, Furuby
Monica Pihl, Moheda
Malin Adell Kind, Växjö
Marie Karlsson, Ryssby
Kerstin Petersson, Väckelsång
Maryana Holst, Växjö
Maret Akhmadova, Alvesta
Sohila Kerio, Hovmantorp
Maria Petersén, Älmeboda
Britt-Louise Berndtsson, Urshult