Annons

Sverige får inte …halka efter igen

Regeringens misslyckande kring coronatestningen får inte upprepas när ett framtida vaccinationsprogram planeras. Det krävs bättre engagemang, tydlighet och ansvarstagande från regeringens sida. Sverige får inte halka efter igen.
Debatt • Publicerad 1 juli 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För att minska det mänskliga lidandet och de ekonomiska konsekvenserna är det helt centralt att Sverige får tillgång till coronavaccinet så snart det finns färdigt, skriver moderaterna Camilla Waltersson Grönvall och Mikael Johansson.
För att minska det mänskliga lidandet och de ekonomiska konsekvenserna är det helt centralt att Sverige får tillgång till coronavaccinet så snart det finns färdigt, skriver moderaterna Camilla Waltersson Grönvall och Mikael Johansson.Foto: Claudio Bresciani/TT

Ingen vet exakt hur lång tid det kommer ta att utveckla ett vaccin. Men det finns läkemedelsbolag som uppskattar att ett vaccin kan vara klart att användas redan i november i år. Det är snart. Andra experter bedömer att ett vaccin kan finnas inom 12–18 månader.

Det är nu hög tid att Sverige på allvar börjar förbereda sig för den dag då ett vaccin blir verklighet. Sverige har inte råd att halka efter – det kan få stora mänskliga och ekonomiska kostnader. Regeringens senfärdighet och tafflighet med coronatestningen och gemensamma inköp av skyddsutrustning får inte upprepas.

Annons

Redan nu finns oroande tecken. Regeringen sa i maj att den skulle tillsätta en vaccinsamordnare som ska se till att Sverige får vaccin när det finns färdigt. Tyvärr dröjde det en månad innan vaccinsamordnaren utsågs. Det är onödigt lång tid, eftersom varje dag i detta arbete räknas.

Internationella expertorganisationer har redan varnat för att det kan bli huggsexa om vaccinet. Under våren såg vi en liknande situation kring inköp av skyddsutrustning, då stoppade länder i EU export av exempelvis munskydd och förkläden. Därför måste vi vara förberedda.

På regeringens pluskonto finns att den också gav Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för att genomföra vaccinationer i Sverige. Viktigt nu är att den plan som tas fram kan genomföras i verkligheten och att den inte blir en papperstiger.

För att arbetet med vaccin ska fungera effektivt behövs tydlighet. Samarbete, samverkan och samordning är ord som upprepats gång på gång under våren. Men det räcker inte. Inte minst under en pandemi måste ansvarsfördelningen och ledarskapet vara glasklart.

För att minska det mänskliga lidandet och de ekonomiska konsekvenserna är det helt centralt att Sverige får tillgång till vaccin så snart det finns färdigt. Använd tiden fram till dess klokt för att planera och förbereda. Det är ett ansvar som vilar tungt på regeringen.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)

Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons