GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverige har erkänt Palestina som en egen stat – alla borde följa efter

För ganska exakt ett år sedan åkte jag som representant för S-studenter till Israel och Palestina. Det är ofattbart att jag befann mig på just den här platsen där vi nu ser skottlossning, bränder och bomber.
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Bakom trötta, urholkade citat, profilbildsmärken och politiska maktspel finns en befolkning liksom alla andra försöker få sin vardag att gå ihop. En femteklassare som behöver hjälp med läxorna, en trött mamma med en sliten rygg, brustna hjärtan som läker, influencers som poserar framför kameran, skratt, sorg och nyfikenhet för omvärlden.

Men det är någonting som vilar över hela befolkningen. Det känns som ett tungt, osynligt och blött täcke. Blött på grund av alla tårar och blodblandat svett från den ständiga, tillsynes ibland hopplösa, kampen för sin frihet. Kampen att i frihet kunna läka sina brustna hjärtan, älska, gå till skolan, vila efter en tung dag på jobbet utan att behöva oroa sig för nästa gång elektriciteten går eller utan oron över att sitt barn kommer hem i säkerhet en eftermiddag. Tankarna som ibland passerar när man undrar när, och inte om, en israelisk soldat vid vägkanten väljer att avsluta en palestiniers liv på grund av en inrotad vanföreställning.

Det finner sig en obeskrivlig känsla i mig när jag träffar personer som blev fängslade i 17 år under tortyrliknande förhållanden där brottet var drömmen om sin frihet. Att man än i dag förmår sig själv att finna glädje i vardagen, att man än i dag förmår sig själv att hitta kärleken och att man än i dag förmår sig själv att fortfarande strida för det som fick ens barndomsdrömmar att bli krossade. Det är en befolkning som vägrar att ge upp, som tar hand om varandra, som kommer att fortsätta kämpa ända in i det sista.

Det som sker just nu måste få ett slut. Sverige har erkänt Palestina som en egen stat. Alla länder borde följa vårt exempel. Israeliska myndigheter kan fängsla och ockupera – men palestinierna är här för att stanna. Om än inte hela, så vet ni, att omvärlden har era ryggar.

Agna Beslija (S)

Bilden är tagen i centrala Jerusalem i Gamla stan.
Bilden är tagen i centrala Jerusalem i Gamla stan.
Foto: Privat

"Bakom trötta, urholkade citat, profilbildsmärken och politiska maktspel finns en befolkning liksom alla andra försöker få sin vardag att gå ihop."

Läs mer