1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Sverige ska vara en human stormakt

Vi behöver medmänsklighet och inte volymmål skrev sju representanter för Miljöpartiet den 4 juli angående svensk migrationspolitik. ­Volymmål är medmänsklighet replikerade Christer Svensson och Pernilla Wikelund från Sverigedemokraterna den 9 juli. Vi vägrar skriva under på SD:s svartmålning av vårt land, svarar nu Magnus Folcker och Magnus P. Wåhlin från Miljöpartiet Växjö.
Att Sverige ska ha kärlek och empati med i framtagandet av en ny migrationspolitik är basalt, skriver moderaterna Magnus Folcker och Magnus P. Wåhlin.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi visste det ju redan men det framgår tydligt av SD:s irriterade svar på vår insändare om volymmålen i migrationspolitiken att de vill att någon annan ska göra allt och Sverige så lite som möjligt. ”Nånannanismen” skördar nya triumfer i svensk politik i dag och SD är dess främsta representant.

SD vill inte att vi ska leva i en global gemenskap med alla människor. För SD är gränser viktigast, vi ska delas upp i olika grupper och helst ska det piskas fram konflikter mellan dem. Det är den världsbild SD ­lever efter. Det gör inte vi i MP.

SD anklagar oss för okunskap. Det blir nästan löjeväckande. Vi har bra koll på asylrätten och vet mycket väl vad som krävs av både den som kommer ny till ett land och av värdlandet. För oss i MP är det viktigt att Sverige är just en human stormakt, det vill inte SD, de har dessutom en märklig inställning till historia då de hävdar att Sverige heller aldrig varit just detta. Här kan vi tala om kunskapsbrister!

Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

För oss miljöpartister är det helt avgörande att familjer kan leva tillsammans och att Sverige ska visa vägen för att visa andra europeiska länder att en human migrations­politik är möjlig.

Vi ser de utmaningar Sverige står i men vägrar skriva under på SD:s svartmålning av vårt land. Det finns många integrationsproblem som vi måste ta itu med. Det betyder inte att allt går åt helvete. Att arbeta ännu hårdare för att människor ska lära sig språket och få ett arbete är en självklarhet för oss. Att Sverige är och kommer förbli ett mångkulturellt land är lika självklart. Att Sverige ska ha kärlek och empati med i framtagandet av en ny migrationspolitik är basalt. Det är det inte för SD.

SD:s människosyn blir mycket tydlig då de hävdar att migrationen bara innebär att Sverige importerar problem. Flyktingar är inte en vara som importeras. Flyktingar precis som de som redan bor här är mångfacetterade och består av alla slags människor. Men i SD:s värld är det bara problem och elände. MP väljer att se människor som individer med olika behov och Sverige som ett vackert och bra land att leva i. Vi väljer att anta utmaningarna i stället för att peka på andra.

Magnus Folcker, ordförande MP Växjö

Magnus P. Wåhlin, gruppledare MP Växjö

Läs mer

Växjö

Växjö/Alvesta: Bilister körde rattfulla – får kraftiga böter

Två bilförare har dömts vid Växjö tingsrätt för rattfylleri.

Reportage

Hon fyllde 100 år – fick besök av blåsorkester

Karin Reuterback blev överraskad på sin 100-årsdag när Kronobergarnas musikkår dök upp i hennes trädgård och började spela.

Golf

Starkt formbesked från Björk – trea i England

Växjögolfaren Alexander Björk kom trea i i Europatourtävlingen i engelska Birmingham.

ishockey

Bekräftat: Drury klar för Lakers

Nu är det officiellt. Centern Jack Drury spelar i Växjö Lakers kommande hockeysäsong.

SHL • Samlas för ny säsong på måndag

Så bra är Lakers – lagdel för lagdel

Betyg på säsongens trupp.

fotboll

Här är Östers jubileumströja

I kvällens bortamatch mot Degerfors kommer Öster för första gången att spela i bortatröjan som tagits fram speciellt med anledningen av föreningens 90-årsjubileum.