GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sveriges äldre förtjänar en trygg och säker omsorg

Nio av tio svenskar tycker att äldreomsorgen är en viktig fråga. För nästan var femte svensk kan den till och med avgöra vilket parti de röstar på i kommande val, visar en ny Sifoundersökning från Pensionärernas riksorganisation, PRO.

 Coronapandemin visade på ett smärtsamt tydligt sätt att svensk äldreomsorg har stora brister. PRO har länge påtalat att många kommuner skär ner på resurserna till äldreomsorgen och att personalens arbetsvillkor bör förbättras.
Debatt • Publicerad 25 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anställda inom äldreomsorgen kommer en gång om året att erbjudas heltidstjänst, men har rätt att välja lägre sysselsättningsgrad. ARKIVBILD
Anställda inom äldreomsorgen kommer en gång om året att erbjudas heltidstjänst, men har rätt att välja lägre sysselsättningsgrad. ARKIVBILD

I dag får många äldre besök av upp till tjugo olika personer från hemtjänsten under en tvåveckorsperiod. Detta äventyrar de äldres trygghet och välmående.

Nio av tio svenskar uppger i en ny Sifoundersökning att de tycker att äldreomsorgen är en viktig valfråga, och nästan var femte svensk kan låta frågan om äldreomsorgen avgöra vilket parti man väljer på valdagen. Detta borde vara en väckarklocka för politiker i hela Sverige.

Under pandemin stod situationen inom äldreomsorgen högt på den politiska dagordningen. Bland annat slog Coronakommissionen förra året fast att andelen timställningar var en bidragande orsak till smittspridningen. Nu när pandemin klingat av får vi fortfarande höra hur de anställda inom omsorgen går på knäna och att de äldre inte får den hjälp de förtjänar. Det är oacceptabelt.

I Kronoberg finns fler än 5 000 äldre med beslut om hemtjänst och drygt 2 300 äldre i särskilt boende. De yrkesgrupper som möter de äldre är undersköterskor, vårdbiträden och vårdare med varierande kompetenskrav och begränsade möjligheter att påverka sitt arbete. Upplägg med delade turer, tillfälliga anställningar, ofrivillig deltid, underbemanning och minutscheman skapar otrygghet både för personalen och de äldre.

För att garantera kvaliteten inom vården och rekrytera kompetenta medarbetare till äldreomsorgen i framtiden måste kommunerna och arbetsgivarna inom äldreomsorgen ta den här frågan på allvar. Därför kräver PRO:

• Långsiktiga ekonomiska satsningar både från stat och kommun.

• Att personalen inom äldreomsorgen erbjuds fast anställning och möjlighet att arbeta heltid utan delade turer.

• Lagstiftning som säkrar goda levnadsförhållanden.

Efter ett långt liv förtjänar Sveriges äldre en trygg och säker omsorg. Det är dags för politikerna att i handling visa att frågan är viktig för dem också!

Ingemar Almkvist, ordförande PRO Kronoberg

Elsa Jönsson, ordförande PRO Växjö samorganisation

Eva-Britt Svensson, ordförande PRO Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.