Annons

Systemfel i Uppvidinge

Replik till socialdemokraterna Niklas Jonsson och Marie H Linnér och deras debattinlägg "Sent påkommet värnande av Älghultskolan" i Smålandsposten den 9 oktober.
Insändare • Publicerad 12 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Älghultskolan.
Älghultskolan.Foto: Annika Niquet

Bra att socialdemokraterna Niklas Jonsson och Marie H Linnér synliggör ett systemfel i Uppvidinge som de för övrigt själva är del av. Underhåll av kommunägda lokaler typ skolor har alltför länge anpassats efter kommunens budgetutrymme i stället för efter behov. Renoverings- och underhållskostnader har varit en budgetregulator för att få budgeten i balans. Om nu Älghultskolan döms ut och kan ha ett renoveringsbehov à 180 miljoner kronor är det i så fall ett resultat av dysfunktionell fastighetsförvaltning även långt före 2010. Niklas och Marie tillskriver dessutom undertecknad som ingående i kommunens tidigare styre tillsammans med C – tror knappast C delar den uppfattningen! Undertecknad satt förvisso i kommunstyrelsen åren 2010–2018 men hamnade mellan Uppvidinges två traditionellt statsbärande partier S och C. Var det något som enade dessa partier så var det agget gentemot undertecknad. Så S och C kan fortsätta själva med sitt ömsesidiga skuldbeläggande av varandra!

Angående nuläge och oppositionen som räddade Älghultskolan utan förslag om upprustning av lokalerna så är vi tillbaka till systemfelet. Än så länge har skolan besiktigats okulärt (tittat) plus kommunalrådet näsa! Vi behöver professionell fastighetsförvaltning som håller kommunens verksamhetslokaler i funktionellt skick! Kommunen har ett fastighetsbolag och där borde fulla ansvaret för lokalerna ligga. Kommunpolitiken borde ägna sig åt innehåll i verksamheten och bespara sig fastighetsansvar som man ändå inte klarat av! Det står S fritt att redan nu påbörja sådan process så slipper vi vänta till 2022.

Annons

Avslutningsvis, att undertecknad och socialdemokraterna Niklas Jonsson och Marie H Linnér företräder helt olika partier synliggörs bra i Socialdemokraterna Uppvidinges valanalys 2018. Där skriver man att tuffa beslut måste tas i början av mandatperioden så att folk inte kommer ihåg till nästa val! Undertecknad hävdar i motsats att tuffa beslut går att ta närsom det krävs så länge man tar väl underbyggda beslut samt försvarar, förklarar och förankrar dessa. Något som S misslyckats med innevarande mandatperiod!

Kent Helgesson (lpo), gruppledare, Landsbygdspartiet Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons