GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tåg i stället för flyg

Tänk om vi på kvällen kan kliva på nattåget i Alvesta. Krypa in i en mysig sovvagn och på morgonen vaknar vi i Hamburg. I Hamburg byter vi till dagtåg för vidare färd till Frankrike eller Italien. Tåget ska vara så attraktivt val så att flyget inte blir något alternativ. Det ska vara billigare att åka tåg än flyg. En fördel med tåg är att man kommer rakt in i stadskärnan och man slipper resor till flygplatsen och omständliga incheckningar.
Debatt • Publicerad 12 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Erik Jansson

Tåget är det mest hållbara sättet att resa och Miljöpartiet arbetar både nationellt och i EU för att underlätta för tågresenärer.

I höstens budgetförslag vill regeringen genomföra den största järnvägssatsningen i modern tid. Det gäller bland annat följande:

• En historisk satsning på nattågstrafik (med sovvagn). Det gäller både nattåg till och från Norrland och även dagliga avgångar från Stockholm/Malmö till Hamburg. Linjen till Hamburg börjar SJ köra i juli 2022.

• Kraftigt öka takten för järnvägsunderhållet

• Nytt nationellt biljettsystem ska införas för all kollektivtrafik i hela Sverige. Det ska vara enkelt att köpa biljetter var man än är i Sverige. Samma system överallt. Det kommer att ge positiva effekter för både fritidsresandet och arbetspendling.

På EU-nivå har Miljöpartiet lanserat 29 förslag för enklare tågresor till kontinenten. Det gäller bland annat att underlätta för tågbolagen att starta nya tåglinjer och inte minst att underlätta för semesterfirare och andra tågresenärer att köpa direktbiljetter till sina slutstationer i hela Europa. Vi vill gärna se fler nattåg till fler destinationer året om.

Nästa sommar kanske vi träffas nyvakna på perrongen i Hamburg för vidare färd till Paris eller Amsterdam eller…

Erik Jansson (MP)

Michael Öberg (MP)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.